Plazovni bilten 20, četrtek 26.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v petek, 27.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1200 metri je PRECEJŠNA, 3. stopnje, pod 1200 metri pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
V preteklih dneh se je sneg do višine približno 1200 metrov nekoliko navlažil, sesedel, ponoči pa površinsko pomrznil. Do te višine je sneg boljše predelan. V snegu so še šibke plasti, vendar so se zaradi nekoliko višje temperature in vlage do te nadmorske višine plasti boljše sprijele.
Nad 1200 metri je sneg po večini ostal suh in rahel. Kložastih oziroma napihanih območij je ogromno na vseh straneh, pobočjih, kotanjah, ozkih grapah, pod grebeni. Lokalno je napihanega snega tudi več metrov. Vrhovi in grebeni so delno spihani do trde podlage. Tudi nad 1200 metri se je sneg zaradi lastne teže sesedel.
Spontano so se prožili srednji do veliki plazovi suhega nesprijetega snega in suhega sprijetega snega na nakloninah pobočij večjih od 35°. V stari snežni odeji in novi so prisotne šibke plasti!
Predviden razvoj vremena
Od severovzhoda nas je dosegla hladna zračna masa. Danes bo oblačno. V dopodlanskem času lahko za kretek čas posije sonce. Temperatura na 1500 metrih bo sredi dneva okoli -6°C, pihal bo šibak SV veter. Na 2000 metrih bo okoli -8°C, pihal bo zmerene SV veter do 40 km/h.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju bo snežna odeja zaradi nizkih temperatur in nizke zračne vlage ostala suha in rahla. Na vseh straneh so zelo nestabilna območja z napihanim snegom in jih je zelo težko prepoznat! Snežna odeja se bo zelo počasi preobražala in sesedala zaradi nizkih temperatur. V stari in novi snežni odeji so prisotne šibke plasti, ki bodo lahko popustile z manjšo dodatno obremenitvijo enega človeka.
Tudi v sredogorju nad višino 1200 metrov je sneg suh. Zaradi nekoliko višje zračne vlage se bo sneg nekoliko hitreje preobražal in sesedal.
Pod 1200 metri je snežna odeja nekoliko bolj predelana in bolj stabilna.

Razmere v visokogorju in tudi sredogorju so zahtevne in nepredvidljive. Veter, ki je pihal v preteklih dneh je gradil območja s plazovnimi problemi na vseh pobočjih. Kložasta območja je težko prepoznati, zato bodite zelo pazljivi. Lokalno je nad 1900 metri, predvsem na osojnih pobočjih lahko VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov. V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk visokogorja, neglede na nekoliko nižjo nevarnost proženja snežnih plazov.