Plazovni bilten 2, ponedeljek 12.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v četrtek, 15.12.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1600 metri 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 2. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih treh dneh je v visokogorju, nad 1700 metri padlo do 60 cm snega. Severni veter je prenašal suh sneg in gradil zamete ter klože. V stari snežni odeji so šibke oziroma kritične plasti. Pod 1600 metri je v zadnjih dneh padlo do 30 cm snega. Tudi na teh delih je sneg suh. Nov sneg se je le počasi preobražal, saj se je ozračje ohladilo. Temperatura snega na površini se je spustila do kar -20°C. Na severnih pobočjih se je sprožilo nekaj manjših do velikih plazov suhega snega.
Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo sončno in hladno vreme. Temperatura zraka na 2000 metrih bo okoli -12°C, na 1500 metrih pa okoli -9°C. Severni veter se je umiril. Ozračje se bo ogrelo od sredine tedna naprej, ko ponovno pričakujemo poslabšanje vremena ter dotekanje vlažnega zraka. Meja sneženja se bo vzdignila. Lavinske razmere se bodo hitro spremenile.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi hladnega ozračja počasi preobražala. Severni veter, ki je pihal med sneženjem je gradil lavinske probleme. Ogromno je napihanega snega. Kritične plasti bodo ostale, zato bodite pazljivi. Predvsem v senčnih oziroma na severnih straneh nad 1600 metri je snežna odeja zelo neugodna. Na teh delih lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo porušimo ravnovesje v snežni odeji in sprožimo kložasti plaz. Tudi na južnih pobočjih visokogorja je napihan sneg. Ker je sneg suh ga bo šibak veter v naslednjih dneh še prenašal.