Plazovni bilten 18, ponedeljek 23.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v torek, 24.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metri je VELIKA, 4. stopnje, pod 1500 metri pa 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Zaradi nizkih temperatur in vetra je bila preobrazba snežne odeje počasnejša. Močan veter je v preteklih dneh odnašal sneg in gradil kložasta območja, zamete in opasti. Na vseh pobočjih so območja z napihanim snegom. Spontano so se prožili manjši do srednji plazovi suhega nesprijetega snega, neglede na usmerjenost pobočja. Snežne razmere so bile v visokogorju zahtevne in nevarne.
Predviden razvoj vremena
Tudi danes bo v visokogorju pihal zelo močan S do SV veter s sunki do 80 km/h. Močan veter bo tudi v sredogorju, pod Karavankami. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli -3°C. Snežilo bo. Zaradi vetra bo vidljivost zelo slaba. Do večera lahko pade od 30 do 50 cm suhega snega. V noči na torek bo sneg ponehal in veter se bo umiril. Jutri bo oblačno.
Tendenca snežnih razmer
Plazovne razmere se zaradi novega snega in zelo močnega vetra iz ure v uro slabšajo.
Danes bo nad 1500 metri padlo od 25 do 40 cm snega. Že tako nestabilna snežna odeja se bo še poslabšala. Ogromno bo kložastih območij in jih bo skoraj nemogoče prepoznati zaradi slabe vidljivosti in novega snega. Nevarnost proženja snežnih plazov bo tekom dopoldneva rasla in bo že sredi dneva nad 1500 metri VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pričakujemo, da se bodo spontano prožili srednji do veliki plazovi suhega nesprijetega snega iz vseh dovolj strmih pobočij nad višino 1000 metrov. Plazovi lahko dosežejo dno gorskih dolin, zato bo hoja tudi po dolinah na območjih s pogostimi plazovi nad 1000 metri zelo nevarna in nepredvidljiva.
Zaradi zelo močnega severnega vetra se izogibajte hoji v gozdu, saj lahko pride do vetroloma!

Razmere v visokogorju in sredogorju bodo ZELO ZAHTEVNE IN NEVARNE!
V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk gora!