Plazovni bilten 17, sobota 21.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v ponedeljek, 23.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1400 metri je 3. stopnje, pod 1400 metri pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. V visokogorju, nad 1800 metri je lokalno lahko nevarnost proženja snežnih plazov večja.
Snežne razmere
Razmere so se v preteklih dneh še nekoliko spremenile. Sneženje in veter sta ponovno gradila kložasta območja tako v visokogorju kot v sredogorju. V snežni odeji so skrite kritične plasti, kjer so se ločile z dodatno manjšo obremenitvijo. Spontano so se prožili manjši do srednji snežni plazovi suhega nesprijetega snega iz vseh pobočij ne glede na usmerjenost.
Temperatura snežne odeje v globini počasi pada. Plasti so zelo slabo povezane. Dodatne kritične plasti in druge plazovne probleme je včeraj gradil močan veter. Ogromno je mehkih klož in zametov. V visokogorju so bile razmere zahtevne in nevarne!
Predviden razvoj vremena
Danes bo bo v visokogorju pihal zelo močan severni veter s sunki do 100 km/h. Tudi v sredogorju bo pihal močan severnik. Hladno bo. Na 1500 metrih bo temperatura zraka okoli -8°C, na 2000 metrih okoli -12°C. Močan severni veter bo prenašal večje količine snega in gradil nove plazovne probleme! Jutri, v nedeljo bo veter nekoliko oslabel, a bo še prenašal suh sneg v manjših količinah. Zaradi nekoliko oslabljenega vetra bo občutek mraza manjši kot v soboto, a bo še vedno hladno. V ponedeljek pričakujemo novo poslabšanje. Veter se bo okrepil in snežilo bo.
Tendenca snežnih razmer
Danes bo močan severni veter prenašal ogromne količine suhega snega in gradil plazovne probleme predvsem na južnih pobočjih. Tudi pod ostenji in v ozkih grapah se bo sneg kopičil. Že tako nestabilne in nepredvidlive razmere se bodo še dodatno poslabšale.
Na delih z napihanim snegom lahko že z zelo majhno dodatno obremenitvijo sprožimo snežni plaz! Teh območij bo veliko. Velika previdnost naj bo na delih iz prehoda iz trde snežne površine v rahlo. Tudi vidljivost bo zaradi vetra močno utežena. Pričakujemo, da se bodo spontano prožili plazovi suhega nesprijetega snega iz vseh dovolj strmih pobočij! Tudi jutri, v nedeljo bodo razmere podobne!
V visokogorju, nad 1800 metri je lakalno lahko večja nevarnost proženja snežnih plazov!
Razmere v visokogorju bodo ZELO ZAHTEVNE IN NEVARNE! Izogibajte se hoji pod ostnji in zavetrnimi strmimi pobočji tudi v sredogorju!
V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk visokogorja!