Plazovni bilten 16, četrtek 19.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v soboto, 21.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1400 metri je 3. stopnje, pod 1400 metri pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. V visokogorju, nad 1800 metri je lokalno lahko nevarnost proženja snežnih plazov večja.
Snežne razmere
V zadnjih dneh je v visokogorju padlo od 25 do 50 cm snega. Sneženje je spremljal spremenljiv veter spremenljivih smeri, ki je sneg prenašal in gradil nove klože, zamete in tudi opasti. Pod grebeni, v ozkih žlebovih in kotanjah najvišjih vrhov je na vseh straneh ogomno napihanega snega. Na teh delih je snežna odeja zelo nestabilna. V stari snežni odeji je ogromno skritih kritičnih plasti. Včeraj so se spontano prožili plazovi nesprijetega suhega snega, čez plazovino pa je v zadnji noči padlo zopet od 10 do 15 cm snega.
Tudi v sredogorju je padal sneg in pihal veter, ki je sneg prenašal in gradil nove zamete.
Predviden razvoj vremena
Ohladilo se bo. Danes bo na 1500 metrih sredi dneva okoli -7°C. Pihal bo S veter s sunki do 30 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -10°C, S veter bo močnejši in bo pihal s sunki do 50 km/h. Popoldne bo sneženje ponehalo. Danes čez dan bo v visokogorju padlo še do 15 cm suhega snega. Jutri, v petek dopoldan bo ponovno začel naletavati sneg, ki bo do sredi dneva ponehal. Še nekoliko bolj se bo ohladilo. Temperatura na 1500 metrih bo okoli -10°C, pihal bo S veter do 30 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka okoli -12°C, pihal bo močan S veter s sunki do 80 km/h.
Okrepljen severni veter, ki bo pihal v naslednjih dneh bo prenašal sneg in gradil nova in nova kložasta območja!!!
Tendenca snežnih razmer
V naslednjih dneh bodo razmere v visokogorju zelo zahtevne. Sneg se bo zelo počasi preobražal in posedal zaradi nizkih temperatur. Pihal bo severni veter, ki bo še dodatno prenašal sneg in gradil nove plazovne probleme na zavetrnih legah. VELIKA previdnost je potrebna iz prehoda iz plitvega v globok sneg. Kložasta območja bo zelo težko prepoznati, saj so prekrita z novim snegom. Na teh delih lahko že z zelo majhno dodatno obremenitvijo sprožite snežni plaz. Snežna odeja je nasplošno zelo nestabilna!
Za prepoznavo nestabilnih območij bodo v naslednjih dneh potrebne dodatne izkušnje pri lokalnem ocenjevanju nevarnosti proženja snežnih plazov!!!
Lokalno, nad 1800 metri je nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič lahko VEČJA!