Plazovni bilten 15, torek 17.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v četrtek, 19.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1400 metri je 3. stopnje, pod 1400 metri pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Sneg, ki je padel včeraj se je sesedel v majhni meri. Veter ga je predvsem v visokogorju raznašal in gradil nove zamete in klože. V snežni odeji je veliko skritih plasti, ki so zelo slabo povezane med seboj. Spontano so se prožili plazovi suhega nesprijetega snega iz dovolj strmih pobočij (>35°).
V današnji noči je na 1500 metro padlo od 10 do 15 cm snega, višje nekoliko več. V visokogorju, nad 1800 meteri je sneženje spremljal okrepljen JZ veter, ki je ponovno prenašal sneg in gradil nova kložasta območja, zamete in opasti. Mehke klože so se naredile pod grebeni na zavetrnih legah. Na teh delih je snežna odeja zelo nestabilna!!!
Predviden razvoj vremena
Danes bo na 1500 metrih sredi dneva okoli -4°C. Pihal bo šibak J do JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli -7°C, JZ veter bo nekoliko močnejši. V popoldanskem času bo začelo snežiti in krepil se bo JZ veter. Sneženje bo ponehalo jutri dopoldan in v noči na četrtek bo ponovno začelo snežiti. Do četrtka zjutraj pričakujemo, da bo nad 1500 metri padlo od 20 do 40 cm snega.
Tendenca snežnih razmer
Vsakodnevno snežeje in veter gradi nove zamete, klože in opasti. Ogromno je območij z napihanim snegom. V snežni odeji so tudi kritične plasti, ki z dodatno majhno obremenitvijo popustijo in sproži se snežni plaz suhega nesprijetega snega. Veliko napihanega snega je tudi na severnih pobočjih pod grebeni in v ozkih grapah visokogorja.
Dodatna obtežba stare snežne odeje z novim snegom ali kložastih območij bo lahko pripomogla k spontanem proženju srednjih snežnih plazov, zato vam odsvetujemo obisk visokogorja v naslednjih dneh!!!! Lokalno bo lahko nad 1800 metri nevarnost proženja snežnih plazov VELIKA, 4. stopnje.