Plazovni bilten 14, ponedeljek 16.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v torek, 17.1.2023 zjutraj

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1000 metri je 3. stopnje. Nad 1800 metri je danes v Občini Tržič VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov!
Snežne razmere
Na območju Občine Tržič je na okoli 1500 metrov v današnji noči padlo okoli 60 cm snega. Višje, nad okoli 1800 metri je snega še več. V visokogorju je na delih sneg padel na trdo podlago. Na teh delih se je zel oslabo sprijel s staro snežno površino. Sneženje je spremljal veter. Sneg je odlagal na zavetrne lege in gradil klože. Snega je ogromno tudi v ozkih grapah na vseh pobočjih. Iz dovolj strmih pobočij so se spontano prožili plazovi suhega nesprijetega snega.
Predviden razvoj vremena
Danes bo na 1500 metrih sredi dneva okoli -5°C. Občasno bo še naletaval sneg. Veter se bo danes dopoldne v visokogorju nekoliko umiril, a ponovno okrepil popoldan. Zvečer se bo tudi sneženje ponovno okrepilo, vendar ne bo tako intenzivno kot v današnji noči. Meja sneženja se bo danes dvignila na okoli 700 metrov. Do jutri lahko v sredogorju pade še do 20 cm snega. Sneženje bo spremljal J do JZ veter do 50 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Nov sneg se bo počasi preobražal zaradi nizkih temperatur. Veter, ki bo pihal čez dan bo prenašal sneg in gradil nove zamete in klože. V visokogorju, kjer je sneg padel na trdo podlago je snežna odeja zelo nestabilna. Pričakujemo, da se bodo danes čez dan iz dovolj strmih pobočij (>40°) spontano prožili plazovi suhega nesprijetega snega. V naslednijh dneh vam odsvetujemo obisk gora, saj so razmere nevarne! Nad 1800 metri je danes na območju Občine Tržič VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov.