Plazovni bilten 13, petek 13.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v ponedeljek zjutraj, 16.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metri je 2. stopnje, pod 1500 je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Na območju Občine Tržič je v visokogorju v zadnjih dneh padlo od 30 do 50 cm snega. Nižje, pod 1500 metri je snega manj. Sneženje je spremljal močan južni in severni veter. Sneg je veter prenašal med sneženjem in tudi po sneženju. Na vseh pobočjih je gradil klože in zamete. Ogromno napihanega snega je v kotanjah in v ozkih grapah pod grebeni. Na teh delih je snežna odeja nestabilna. Pod novo snežno odejo so prisotne šibke plasti.
Predviden razvoj vremena
Jutri dopoldne bo v hribih jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 0°C, pihal bo šibak JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli -4°C, pihal bo JZ do Z veter do 40 km/h. Popoldne se bo pooblačilo. V nedeljo se bo JZ veter krepil in narasla bo vlažnost zraka. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 0°C. V noči na ponedeljek nas bodo zajele padavine. Močno bo začelo snežiti. Do jutra lahko na okoli 1000 metri pade do 30 cm snega. V visokogorju bo snega več. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo ZELO POVEČALA!
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo do nedelje popoldan ostala nespremenjena. V visokogorju se bo počasi sesedala in preobražala. JZ veter bo v manjših količinah prenašal sneg in ga odlagal v zavetrne lege. Na vseh pobočjih visokogorja, predvsem pod grebeni so območja z napihanim snegom. Veliko je klož in zametov. Na teh delih lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz.
Pod 1500 metri je snega manj, vendar so tudi območja z napihanim snegom! Previdno!
V noči na ponedeljek bo začelo močno snežiti. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo povečala!