Plazovni bilten 12, nedelja 8.1.2023 za območje Občine Tržič

Posodobitev lokalnega biltena!!!

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1700 metri je 1. stopnje, pod 1700 je 2. stopnjo po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je bila od četrtka do danes po večini stabilna. Čez noč je pomrznila. Na prisojnih straneh so se čez dan pojavljali manjši plazovi mokrega sprijetega snega. Temperatura zraka se je v zadnijh dveh dneh spustila. Snežna površina je tudi v visokogorju ostala po večini pomrznjena čez dan. Danes popoldne nas bodo dosegle padavine. Meja sneženaj bo na okoli 1400 metrih.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno. Popoldne nas bo iz juga dosegla fronta s padavinami. Na 1500 metrih bo sredi dneva okoli 0°C, pihal bo JZ veter do 40 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -3°C, pihal bo močan J do JZ veter s sunki do 70 km/h. Meja sneženja bo danes na okoli 1400 metrih. Jutri bo nekoliko hladneje. V visokogorju in sredogorju bo snežnilo. Na 1500 metrih bo okoli -2°C, na 2000 pa okoli -5°C. V visokogorju bo pihal močan severni veter s sunki do 80 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Popoldne nas bodo zajele padavine. Meja sneženja bo ob začetku padavin na okoli 1400 metrih. Pod nekje 1400 metri bo nov sneg padel na mokro podlago.
Višje, nad 1600 metri bo snežilo ves čas. Sneg bo padel na pomrznjeno površino. Tukaj bo nastala kritična plast! Iz dovolj strmih pobočij (nad 35°), lahko pričakujemo spontano plazenje ali osipanje.
Danes, na začetku padavin bo pihal J do JZ veter s sunki do 70 km/h, ki bo prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti. V ponedeljek sredi dneva bo veter obrnil smer in pihal bo iz severa s sunki do 80 km/h. Ozračje se bo hitro ohladilo. Sneg bo veter odlagal pod grebene na severnih straneh ter delal mehke klože na južnih pobočjih. Na vseh straneh boste lahko že z majhno obremenitvijo snežne odeje sprožili snežni plaz!!
V visokogorju bo od ponedeljka zjutraj naprej nad 1700 metri 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov!!! Snežna odeja bo na splošno zelo nestabilna zaradi vetra in količine snega. Veliko bo klož in zametov! Do torka lahko v visokogorju Karavank pade od 30 do 50 cm snega. V sredogorju bo snega nekoliko manj. V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk visokogorja!