Plazovni bilten 11, četrtek 5.1.2023 za območje Občine Tržič

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja se je v sredogorju v preteklih dneh sesedala in talila. Pod 1200 metri je snega še zelo malo. V visokogorju se je v nočnem času naredila skorja, pod njo pa je vlažen sneg. Tanka skorja je bila v zatišnih legah prisotna tudi preko dneva. Na prisojnih straneh so se spontano prožili manjši do srednji plazovi mokrega sprijetega snega ali talni plazovi. Porušilo se je tudi nekaj opasti.
Predviden razvoj vremena
Današenj dan bo v visokogorju oblačen. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 7°C, pihal bo rahel Z do SZ veter. Na 2000 metrih bo okoli 3°C, pihal pa bo zahodnik do 30 km/h. Jutri dopoldne bo delno jasno. Nekoliko bo hladneje. Temperatura zraka čez dan na 2000 metrih bo malo nad lediščem.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še sesedala. Višje v visokogorju bo ta proces počasnejši kot v sredogorju. Plazovne razmere se ne bodo kaj dosti spremenile do nedelje. V nočnem času bo sneg površinsko pomrznil in naredila se bo skorja. Kjer je manj snega bo površina ledena in bo nevarnost zdrsa. Preko dneva se bo sneg v sredogorju omehčal in močno ojužil. Na gremenih so opasti, ki se bodo preko dneva lahko tudi porušile. Na severnih straneh so v snežni odeji še prisotne šibke plasti.