Plazovni bilten 10, torek 3.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v četrtek, 5.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Sneg se je v zadnjih dneh čez dan do višine približno 1400 metrov močno ojužil in tudi talil. Sneg se je tudi sesedal. Višje je zaradi nižjih temperatur v nočnem času tudi površinsko pomrznil in nastala je skorja, ki je na delih držala človeško težo, drugje pa ne. V globini je snežna odeja še vedno vlažna. Pod 1200 metri snega skoraj da ni več.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno. Popoldne lahko pričakujemo nekaj padavin, vendar ne veliko. Na 1500 metrih sredi dneva okoli 2°C, pihal bo šibak veter. Na 2000 metrih bo okoli 0°C. Jutri dopoldne bo delno jasno. Dnevne temperature bodo nekoliko višje kot danes, ponoči pa se bo ohladilo. V četrtek se bo ogrelo.
Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri bo snežna odeja zaradi nižjih temperatur nekoliko bolj trda in površinsko pomrznjena. Čez dan se bo sesedala in nižje v sredogorju tudi talila. V visokogorju, nad 1800 metri so lokalno še prisotne šibke plasti med starim in novim snegom, ki lahko z večjo dodatno obremenitvijo loči drsne ploskve. Na dovolj strmih prisojnih pobočjih, kjer so vidne razpoke se lahko preko dneva spontano sproži kakšen manjši plazič. V četrtek se bo nekoliko otoplilo, kar bo spremenilo nevarnost proženja snežnih plazov, vendar le v visokogorju. Pod 1200 metri snega skoraj da ni več.