Plazovni bilten 1 za dan 28.11.2021 ob 6:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v ponedeljek, 29.11.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov nad 1500 metri na območju Občine Tržič je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nad 1800 metri nadmorske višine pa lokalno 3. stopnje.
Nevarna bodo predvsem travnata pobočja z dovolj veliko naklonino, kjer lahko pričakujemo manjše spontane plazove suhega snega. Višje, nad 1800 metri pa lahko ob manjši obremenitvi, nad naklonom 35° sprožimo manjše plazove suhega nesprijetega snega.
Snežne razmere
V dveh dneh je na okoli 1500 metri nadmorske višine padlo do 70 cm snega. Nižje nekoliko manj. Sneg je bil ob začetku sneženja nekoliko bolj vlažen in je padel na pomrznjena tla. Nad 1800 metri je na delih padel na že star, pomrznjen sneg. Tam se ni sprijel s podlago. Včeraj, v soboto je nad 1700 metri pihal JZ do Z veter s sunki do 50 km/h, ki je sneg prenašal in gradil zamete. Nižje je veter pihal nekoliko manj.

Predviden razvoj vremena
Danes in v noči na ponedeljek bo še snežilo. Na 1500 metri pade lahko še do 30 cm suhega snega. Temperatura zraka bo okoli -3°C , pihal pa bo veter JZ smeri do 20 km/h. Meja sneženja bo danes čez dan na okoli 700 metri.
V noči na ponedeljek bo začel pihati zmeren severni veter. Ohladilo se bo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -7°C, na 2000 metri pa okoli -10°C.
Tendenca snežnih razmer
Danes in v noči na ponedeljek bo še snežilo. Pade lahko še do 25 cm snega na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Nižje nekoliko manj. Sneg, ki je padel na nižji nadmorski višini je bolj vlažen. Danes bo še pihal veter JZ smeri, ki bo delal zamete. Jutri, v ponedeljek bo pihal iz severnih smeri in se bo ohladilo. Zaradi dokaj nizkih temperatur v prihajajočih dneh se bo sneg počasi preobražal. Nevarnost snežnih palzov se bo v visokogorju lokalno povečala! Zaradi vetra se bodo delale klože. Na teh mestih lahko z manjšo dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožite manjše do srednje velike kložaste plazove.