Plazovni bilten 9, sreda 15.12.2021 ob 9:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v petek, 17.12.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1700 metri je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, pod 1700 metri je 2. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih dveh dneh so se dnevne temperature zraka na 1500 metrih povzpele do +5°C, ponoči pa se je ohladilo, kar je prispevalo k dobri preobrazbi snežne odeje. Snežna odeja se je sesedala in preobražala. Zaradi sončnega obsevanja in posledično nekoliko višjih temperatur na prisojnih pobočjih so se prožili številni talni plazovi (naklonina >30°). V senčnih legah nad 1100 metri je včeraj popoldne kljub pozitivni temperaturi zraka sneg pomrznil. Naredila se je dokaj debela skorja, ki se nam ni predirala. V visokogorju, predvsem na osojnih legah je na delih sneg ostal suh. Grebeni in tudi nekatera pobočja so spihana do trde podlage. V grapah je še vedno napihan sneg in tam so nastale šibke plasti.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem delno jasno, v sredogorju se bo nekje do poldneva zadrževala megla. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -1°C, pihal pa bo šibak severni do severo-vzhodni veter. Na 2000 metrih bo jasno in bo okoli -2°C, pihal bo veter iz severnih smeri do 40 km/h. Jutri in v petek bo več sonca.
Tendenca snežnih razmer
V sredogorju se sneg seseda in preobraža. Preobrazba snega bo tudi v prihodnjih dneh. Plasti snega se bodo do konca tedna dobro sprijele, saj bo temperatura zraka nižja. Še vedno lahko pričakujemo posamezne talne plazove na prisojnih pobočjih, predvsem jutri, ko bo na snežno povpršino vplivalo sonce. Preobrazba je počasnejša v visokogorju, kjer bo na delih, predvsem v grapah in kotanjah sneg osal suh. Na teh delih lahko z dodatno obremenitvijo sprožimo kložasti snežni plaz. V sredogorju nad 1100 metri bo lahko snežna povpršina ledena oz. skorjasta. Bodite previdni in uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere. Izogibajte se hoji pod prisojnimi pobočjih, saj je na določenih strminah snežna odeja labilna. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.