Plazovni bilten 8, ponedeljek 13.12.2021 ob 8:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v sredo, 15.12.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad gozdno mejo je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod gozdno mejo je 2. stopnje.
Snežne razmere
Veter, ki je pihal v preteklih dveh dneh je gradil lavinske probleme. V visokogorju nad Tržičem so bili sunki severnega vetra tudi do 60 km/h. Severni veter je sneg prenašal in odlagal v zavetrne lege. Veliko je napihanega snega pod grebeni, v grapah in kotanjah. Gradil je zamete in klože. Grebeni so spihani do trde podlage. Sveži in stari nanosi snega so zelo nestabilni in lahko že z majhno dodatno obremenitvijo sprožimo snežni plaz. Na osojnih pobočjih se sneg počasi seseda in preobraža. Na sneg je vplivalo tudi sončno obsevanje. Na prisojnih pobočjih so se spontano prožili majhni do srednji plazovi.
Predviden razvoj vremena
Danes dopoldan bo v tržiškem visokogorju oblačno. Popoldne se lahko deloma zjasni. Razmeroma toplo bo. Na 1500 metrih bo okoli +3°C, pihal bo severni veter do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli +1°C, pihal pa bo severnik do 40 km/h. Jutri bo delno jasno. Veter se bo nekoliko umiril.
Tendenca snežnih razmer
Na noči na ponedeljek je temperatura zraka narasla, kar bo vplivalo na preobrazbo in stabilnost snežne odeje. Danes čez dan se bo sneg na prisojnih pobočjih ojužil. Sneg se bo sesedal in preobražal. Nekoliko drugače bo na osojnih oz. severnih pobočjih, kjer bo preobrazba nekoliko počasnejša kot na prisojnih, predvsem v visokogorju. Ogromno je odloženega snega. Na delih z napihanim snegom so nastale šibke plasti. Taka območja je trenutno težko prepoznati, zato bodite previdni.
Sončno obsevanje bo močno vplivalo na snežno odejo na prisojnih pobočjih (J pobočje Begunjščice, J pobočje Vrtače, J pobočje grebena Košute, J pobočje Dobrče, J pobočje Kriške gore in Tolstega vrha, J pobočje Storžiča, ...). Na teh delih se bodo danes in jutri prožili spontani talni plazovi. Nevarna bodo predvsem območja s travnato podlago. Zadrževanje pod južnimi oz. prisojnimi pobočji bo zelo nevarno, zato vam odsvetujemo hojo pod temi pobočji!!!!