Plazovni bilten 7, petek 10.12.2021 ob 7:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v ponedeljek, 13.12.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1100 metri je 2. stopnje.
Snežne razmere
Včeraj je čez dan nad 1500 metri padlo še do 10 cm snega. Skupaj je v 48 urah padlo 40 cm snega. Sneg se počasi seseda, preobrazba pa je počasna, saj je temperatura zraka in snega zelo nizka. V visokogorju je včerajšnjo sneženje spremljal severni do severo vzhodniveter s sunki do 30 km/h. Veter je sneg prenašal in gradil klože, zamete in opasti. Predvsem višje, nad okoli 1700 metri je veter še bolj vplival na snežno odejo. Veliko je napihanega snega pod grebeni in v grapah. Naredile so se mehke klože. Na teh delih lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo sprožimo kložasti snežni plaz. V današnji noči je veter obrnil smer in piha iz juga do jugovzhoda. Spet bo prenašal sneg, vendar v drugi smeri. Nad 1700 metri bodo razmere zahtevne in zelo težko je prepoznati lavinske probleme. Izogibajmo se zadrževanju pod plazovitimi pobočji.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiškem visokogorju delno oblačno. Dopoldne lahko za kratek čas posije tudi sonce. Možne so še snežne plohe, vendar bo količina padavin majhna. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -5°C, pihal bo veter južnih smeri do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -8°C in bo pihal veter iz jugo do jugovzhodnih smeri do 40 km/h. Veter se bo krepil. Jutri in v nedeljo bo vetrovno.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se počasi seseda, preobrazba pa bo počasna. Veter, ki je pihal v preteklih dneh je močno vplival na snežno odejo. Veliko je klož in zametov. Po grebenih so se opasti še nekoliko povečale. Lavinski problemi so na vseh straneh in jih je težko prepoznati. Jutri se bo veter še okrepil. Lokalno, nad 1700 metri bo zaradi novih nanostov snega nevarnost proženja snežnih plazov večja. Mesta na grebenih bodo spihana do trde podlage. Na mestih, kjer so se naredile klože lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožimo snežni plaz. V naslednjih dveh dneh vam odsvetujemo obisk visokogorja, saj bodo razmere zares zahtevne. Izogibajmo se hoji pod strmimi pobočji in mesti, kjer se običajno prožijo snežni plazovi. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov se v naslednjih dneh ne bo kaj dosti spremenila.