Plazovni bilten 61, ponedeljek 18.4.2022 ob 11:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali na začetku naslednje zimske sezone.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1300 metri 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Stara snežna odeja se je čez dan počasi topila. Ta proces je upočasnjen preko noči, ko so temperature v zadnjih dveh dneh pod lediščem. V visokogorju je snežna odeja pomrznila. Južna oziroma prisojna pobočja so po večini kopna tudi v visokogorju. Napihan sneg se zadržuje v kotanjah in ozkih grapah. Nekoliko drugače je na severnih straneh, vendar se tudi na teh delih čez dan sneg že topi. Na teh delih bo lokalno snežna odeja ostala še dolgo v poletje, zato pri prečkanju takih snežišč botide previdni, da ne pride do zdrsa.
Predviden razvoj vremena
Danes dopoldne bo v gorah nad Tržičem še jasno, popoldne se bo pooblačilo. Temperatura zraka sredi dneva na 1500 metrih bo okoli 2°C. Na 2000 metrih bo okoli -4°C, pihal pa bo S do SV veter do 30 km/h. Jutri bo še oblačno s padavinami. Meja sneženja bo na okoli 1100 metrih. Padavin v obliki snega ne bo veliko. Tudi v nadaljevanju tedna, vse do petka so možne občasne padavine. Nižje bo padal dež, višje pa sneg. Od sobote naprej pa bodo temperature zraka višje. Tudi več sonca bo.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo zaradi nižjih temperatur zraka danes in vse do srede v senčnih legah trda. V visokogorju bo zapadlo nekaj snega. Količine bodo majhne. Nevarnost proženaj snežnih plazov bo ostala 1. stopnje. Nekoliko višje temperature zraka pričakujemo od četrtka naprej, ko se bo ponovno sneg hitreje topil. Ta proces bo hitrejši na prisojnih straneh, kjer niso izključeni posamezni manjši talni snežni plazovi. Pod 1200 metri snega skorajda ni več.
Na nekaterih osojnih legah visokogorja bo sneg ostal čez poletje. Pri prečkanju snežišč uporabljajte opremo, ki je primerna za to!!
Srečno in predvsem varno do naslednje zimske sezone 2022/2023.