Plazovni bilten 60, sreda 13.4.2022 ob 7:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 18.4.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje, nad 1700 metri bo preko dneva 2. stopnja po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
V preteklih dneh se je sneg hitro sesedal in topil. Bolj izrazito topljenje je na vseh prisojnih straneh in na nižjih nadmorskih višinah. V visokogorju, nad 1600 metri je sneg površinsko ponoči pomrznil. Iz prisojnih pobočij so se sprožili plazovi mokrega sprijetega snega. Tudi nekaj manjših plazov je bilo zaznati na osojnih, severnih pobočjih. Snežna odeja je vlažna po vsej svoji globini.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških hribih delno oblačno. Temperature zraka na 1500 metrih bodo okoli 10°C. Jutri bo jasno z nekoliko višjimi temperaturami čez dan. V petek in soboto lahko pričakujemo nekaj padavin v obliki dežja.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo tudi v prihodnjih dneh hitro topila. Tudi v visokogorju bodo temperature dokaj visoke. Višina ničte izoterme bo na okoli 3000 metrih. V nočnem času se bo nevarnost proženaja snežnih plazov nekoliko zmanjšala, čez dan pa povečala. Iz dovolj strmih pobočij lahko pričakujemo talne plazove in plazove mokrega nesprijetega snega. Bolj nevarna bodo s soncem obsijana pobočja tudi pod 1700 metri.
V petek in soboto lahko pričakujemo nekaj padavin v obliki dežja. Sneg se bo še dodatno obtežil in bo postal še bolj nestabilen.
Pod 1100 metri snega skoraj da ni več, zato tam ni nevarnosti proženja snežnih plazov.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek 18.4.2022.