Plazovni bilten 6, četrtek 9.12.2021 ob 7:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v petek, 10.12.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nad 1700 metri je lokalno 4. stopnje.
Snežne razmere
V pretekli dneh je nad 1700 metri pihal severni do severo vzhodni veter do 30 km/h. Veter je sneg odlagal v zavetrne lege in gradil klože, zamete in opasti. Na določenih mestih je bil sneg spihan do trde podlage, drugod je na to trdo podlago veter odlagal sneg. Sončno obsevanje je vplivalo na snežno površino, vendar le pod 1200 metri. Pod 1200 metri se je sneg nekoliko bolj preobrazil in sprijel. Višje je zaradi nizkih temperatur zraka preobrazba počasnejša.
Predviden razvoj vremena
Preko noči je nad 1500 metri padlo okoli 30 cm novega snega. Sneženje je spremljal JZ veter do 30 km/h, s sunki do 50 km/h. Danes tekom dopoldneva bo veter obrnil smer in začel bo pihati severni veter do 30 km/h. Temperatura zraka bo okoli -5°C. Čez dan bo še snežilo, vendar ne tako močno kot v noči na četrtek. Pade lahko še dodatnih 10 cm snega. Na 2000 metri bo temperatura zraka -7°C, pihal pa bo severo do severo vzhodni veter do 40 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Pred sneženjem je pihal veter, ki je "star" sneg prenašal in gradil zamete, klože in opasti. Na določenih delih je veter spihal sneg do trde podlage. Sneg, ki je začel padati včeraj zvečer se je odložil na delih na to trdo površino in je zelo slabo sprijet, drugod pa na že zgrajeno kložo. Sneženje je spremljal veter JZ smeri s sunki do 45 km/h. Veter, je nov sneg prenašal in gradil nove lavinske probleme. Zaradi vetra, ki je obračal smer je sneg odlagal na vsa pobočja, predvsem v dolini Zelenice. Ogromno napihanega snega je pod gebeni in v grapah. Iz dovolj strmih pobočij lahko pričakujemo spontano plazenje suhega nesprijetega snega. Zadrževanj pod strmimi pobočji je lahko nevarno. Za prepoznavo trenutnih lavisnkih problemov potrebujemo dodatne izkušnje. Danes in jutri vam odsvetujemo obisk gora.