Plazovni bilten 59, ponedeljek 11.4.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 13.4.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1600 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih treh dneh je padlo kar nekaj padavin. Pred sneženjem je dež snežno odejo dodobra navlažil. V soboto dopoldne je začelo snežiti najprej v visokogorju. Temperature zraka so se hitro spuščale, tako pa tudi površina snežne odeje. Na 1500 metrih je padlo okoli 40 mm padavin, kar nam predstvalja okoli 40 cm novega snega. Sprva je padlo nekaj centimetrov sodre, potem pa suh sneg. Meja sneženja je bila zelo nizko. Višje v visokogorju je padlo več snega. Sneženje je spremljal močan S veter, ki je sneg prenašal in odnašal. Pod S ostenji visokogorja, pod gremeni na južni strani in v ozkih grapah je veliko napihaneg snega, ki ni stabilen. Preko današnje noči se snežna odeja ni kaj dosti posedla in preobrazila, saj so bile temperature zraka nizke. Včeraj popoldne, pa je sončno obsevanje že vplivalo na sneg na prisojnih straneh. Sneg je ratal vlažen. Danes ponoči je površina snežne odeje pomrznila in naredila se je skorja.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških hribih lepo vreme. Temperatura zraka bo čez dan na 1500 metrih dosegla 5°C, pihal pa bo šibak JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli 0°C, pihal bo Z veter do 20 km/h. Jutri bo še topleje z nekaj oblakov.
Tendenca snežnih razmer
Nov sneg se je razmeroma dobro sprijel s staro snežno površino. Veliko je napihanega snega pod ostenji na osojnih straneh. Na osojnih straneh visokogorja bo danes sneg po večini ostal suh. Veliko je klož zato bodite previdni, saj se z manjšo dodatno obremenitvijo lahko sproži kložasti plaz. Določena pobočja so spihana do stare snežne podlage ali do kopne. Na osojnih straneh bo sončno sevanje močno vplivalo na sneg. Pričakujemo, da se bodo iz dovolj strmih pobočij spontano prožili plazovi mokrega nesprijetega snega zato se ne zadržujte pod pobočji s pogostimi plazovi. Preko noči se bo zaradi nižjih temperatur nekoliko znižala nevarnost proženja snežnih plazov.
Tudi jutri, v torek in sredo bo zaradi visokoh temperatur nevarnost ostala večja čez dan. Dokaj visoke tempereture bodo vplivale tudi na sneg na osojnih straneh, zato ne izključujemo spontanega proženaj snežnih plazov iz dovolj strmih pobočij. Sneg se bo na prisojnih legah hitro topil.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo 13.4.2022.