Plazovni bilten 57, sreda 6.4.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 8.4.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1400 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje. Danes popoldne bo zaradi višjih temperatur in sončnega obsevanja nekoliko povečana nevarnost proženja snežnih plazov. Tudi jutri bo trend enak!
Snežne razmere
Sneg se počasi seseda in na soncu izpostavljenih legah tudi hitro topi. Zaradi južnega vetra in nekoliko višjih temperatur je tudi na osojnih straneh sredogorja sneg postal bolj vlažen. Na prisojnih straneh se je dodobra zmehčal in ojužil. Sprožilo se je nekaj majhnih do srednjih talnih plazov. Vlaga hitro prodira v novo in tudi v staro snežno odejo. Na nižji nadmorski višini sredogorja se je hitro topil. Na osjnih legah visokogorja je v grapah še napihan sneg. Včeraj so se na teh legah na območju Zelenice sprožili manjši do sredjji spontani plazovi suhega nesprijetega snega.
Predviden razvoj vremena
DAnes bo v tržiških gorah jasno in toplo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +7°C, pihal bo šibak J veter. Popoldne se bo J veter nekoliko okrepil. Na 2000 metrih bo okoli 3°C, pihal pa bo J veter do 20 km/h, ki se bo popoldne okrepil. Jutri bo nekoliko več oblačnosti in še vedno toplo.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju na osojnih legah, kjer še ne posije sonce je še vedno napihan suh sneg. Na teh delih bodite previdni, ker lahko z dodatno manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz. Na prisojnih legah visokogorja se bo snežna odeja hitro zmehčala in topila. Lahko se sprožijo posamezni talni plazovi na dovolj strmih travnatih pobočjih. Popoldne bo tukaj nekoliko večja nevarnost proženja snežnih plazov. Vlaga bo hitro prodirala v novo in tudi v staro snežno odejo, hitreje pa na prisojnih legah.
V sredogorju je sneg ostal nekoliko vlažen tudi v nočnem času. Na soncu izpostavljenih legah se bo hitro sesedal in topil. Pričakujemo ,da se bo iz strmih travnatih pobočij sprožilo nekaj talnih plazov. Ne zadržujte se na območjih s pogostimi plazovi. Na nižje ležečih območjih sredogorja (pod 1100 metri) je snega malo ali pa se bo danes in jutri v veliki meri stopil.
Danes popoldne bo zaradi višjih temperatur in sončnega obsevanja nekoliko povečana nevarnost proženja snežnih plazov, ponoči pa se bo zmanjšala. Tudi jutri bo trend enak.