Plazovni bilten 56, ponedeljek 4.4.2022 ob 8:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 6.4.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1300 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nad 1700 metri je 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.
Snežne razmere
V zadnjih treh dneh je padlo pribložno 40 cm novega snega na višini 1500 metrov. Sprva je padal moker sneg, kasneje pa suh sneg. V sredogorju se je nov sneg bolše sprijel s staro snežno površino. V visokogorju je padal suh sneg in se je slabše sprijel. Pihal je veter, ki je včeraj obrnil smer in pihal iz severa. V visokogorju je gradil zamete in klože. Nekaj napihanega snega je na južnih straneh grebenov. Tudi na privetrnih straneh, predvsem v ozkih grapah je sneg napihan in je rahel. Temperature zraka so bile ves čas pod lediščem, zato se sneg preobraža počasi. Danes ponoči je veter ponovno obrnil smer in piha iz J do JZ do 20 km/h na višini 1700 metrov.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem oblačno in megleno. Čez dan bo rahlo naletaval sneg. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -5°C, pihal bo JZ veter do 15 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -8°C, pihal pa bo JZ veter do 20 km/h. Danes pozno popoldne se bo delno zjasnilo, jutri pa bo delno jasno. Topleje bo.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju bodo razmere danes in jutri nepredvidljive. Veliko je območij z napihanim snegom. Predvsem so nevarne ozke grape in deli pod grebeni, kjer lahko z manjšo dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. Preobrazna snega in sesedanje bo danes nekoliko zastalo zaradi nizkih temperatur zraka in snega. Jutri bo več sonca, zato bo sončno obsevanje vplivalo na osončene lege. Na teh delih se bo snežna odeje zmehčala in obtežila. Ne izključujemo kakšen spontan plaz iz prisojnih pobočij, zato se izogibajte hoji pod pobočji s pogostimi plazovi. Na osojnih legah se razmere ne bodo bistveno spremenile.
Danes bo nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1700 metri 3. stopnje, nižje pa 2. stopnje. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.
Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v sredo, 6.4.2022 v dopoldanskem času.