Plazovni bilten 55, petek 1.4.2022 ob 6:00 uri za območje Občine Tržič

Posodobitev biltena: 2.4.2022 – Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 4.4.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1300 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nad 1600 metri je 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.
Snežne razmere
Nov sneg je padel na omehčano staro stabilno snežno podlago in se je sorazmerno dobro sprijel. V visokogorju je med sneženjem pihal veter, ki je prenašal sneg in gradil klože in zamete. V visokogorju nad 1800 metri je snega nekoliko več in je suh. Na dovolj strmih severnih pobočjih se je sprožilo nekaj manjših plazov suhega nesprijetega snega. V sredogorju so bile med sneženjem temperature zraka nekoliko višje in je padal bolj vlažen sneg, ki se se je bolše sprijel s staro snežno površino. Na 1500 metrih je padlo do 25 cm snega. Z nižanjem nadmorske višine je tudi snežna odeja tanjša.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških hribih oblačno. Zvečer se bodo pojavljale padavine v obliki snega in dežja. Meja sneženja bo danes nekje na 1400 metrih. V noči na soboto lahko na 1700 metrih pade do 10 cm snega, nižje nekoliko manj. V visokogorju bo pihal JZ veter do 30 km/h. Tudi jutri bo oblačno z občasnimi padavinami. Nekoliko se bo ohladilo. V visokogorju bo še pihal zmeren J do JZ veter. Meja sneženja bo jutri na višini od 500 do 1000 metrov. Na 1500 metrih bo padlo do 15 cm snega. V nedeljo bo delno oblačno in brez padavin. Še nekoliko bolj bo hladno.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju bo v naslednjih dneh pihal zmeren J do JZ veter, ki bo prenašal sneg v zamete in gradil klože. Na teh delih lahko z dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožimo kložasti snežni plaz. Razmere bodo zahrbtne! Na območjih s straro snežno odejo na dovolj veliki naklonini, ki jo sedaj prekriva nov sneg bo sneg nestabilen, zato bodite previdni.
V sredogorju je snega manj. Nov bolj vlažen sneg je padel na mokro straro snežno površino, zato bo na teh delih bolj sprijet. Nižje je snega manj. Izogibajte se hoji pod strmimi travnatimi pobočji, kjer so običajno plazovi.
Jutri, v soboto bo nekaj novega snega, ki bo še nekoliko dodatno obtežil snežno odejo. Še bo pihal J do JZ veter, ki bo gradil plazovne probleme predvsem v visokogorju. V nedeljo bo veter obrnil smer in bo pihal iz severa, zato bo sneg odlagal pod grebene na J straneh.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo tudi jutri in v nedeljo nad 1300 metri 2. stopnje, višje v visokogorju nad 1600 metri pa 3. stopnje.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 4.4.2022 v dopoldanskem času.