Plazovni bilten 54, četrtek 31.3.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 1.4.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1300 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nad 1800 metri je 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.
Snežne razmere
Snežna odeja je po večini ojužena. Trenutno pada sneg nad nadmorsko višino 1500 metrov. V visokogorju je začelo osnežiti že ponoči, zato je snega nekoliko več. Sneg se razmeroma dobro sprime s staro snežno površino razen tam, kjer piha veter. V visokogorju trenutno piha zahodni veter do 30 km/h, zato prenaša sneg in gradi zamete ter klože.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s padavinami. meja sneženja bo nekje na 1000 metri, občasno lahko tudi nižje. Na 1500 metri bo do jutri zjutraj padlo približno 25 cm snega, višje v visokogorju nekoliko več. Temperatura zraak na 2000 metri bo okoli -2°C, pihal pa bo JZ veter do 30 km/h. Tudi jutri bo oblačno s padavinami.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju lahko do jutri zjutraj pade do 35 cm snega. Nov sneg je padel na različno straro podlago. Nekje je bila strara snežna površina pomrznjena, drugje pa ojužena. Iz dovolj strmih pobočij se lahko spontano prožijo plazovi suhega snega. Pod grebeni na prisojnih straneh, tam kjer je travnata podlaga lahko pride do spontane sprožitve talnih plazov. V visokogorju piha tudi JZ veter, ki prenaša sneg in gradi zamete ter klože. Nevarnost proženja snežnih plazov nad 1800 metri je 3. stopnje.
V sredogorju bo snega nekoliko manj. Na teh delih bo nov sneg padel na kopno, omehčano ali ojuženo podlago in se bo po večini dobro sprijel. Nevarna bodo predvsem dovolj strma travnata pobočja, kjer snega ni bilo več. Na teh delih pričakujemo, da se bodo prožili posamezni manjši talni plazovi.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali jutri v petek, 1.4.2022 v dopoldanskem času.