Plazovni bilten 53, sreda 30.3.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v četrtek, 31.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. V noči na četrtek se bo nevarnost proženja snežnih plazov nekoliko POVEČALA.
Snežne razmere
Snežna odeja se je zaradi dokaj visokoh temperatur in sonca čez dan ojužila na vseh pobočjih. Prisojne lege so tudi v visokogorju delno kopne. Sneg se še zadržuje v grapah in kotlinah, kamor ga je veter v preteklosti napihal. Osojne lege so po večini še prekrite s snegom. Več snega je na višjih nadmorskih višinah.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s padavinami. Padavine se bodo začele pojavljati v popoldanskem času. Pod 1500 metrov bo deževalo. Meja sneženja bo na okoli 1500 metrov. Danes padavin ne bo veliko. Temperatura zraka na 2000 metrih bo okoli -2°C, pihal pa bo JZ veter do 40 km/h. Jutri se bo meja sneženja spustila in bo na okoli 900 metrov.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je preko današnje noči nekoliko pomrznila in se stabilizirala v visokogorju. V sredogorju je snežna površina ostala zmehčana. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo danes popoldne in v noči na četrtek, predvsem v visokogorju, nekoliko povečala zaradi novih padavin. Nestabilna bodo predvsem območja, z novim snegom tam, kjer je nov sneg padel na staro snežno površino.
V sredogorju bo po večini padal dež. Sneg se bo še dodatno namočil in bo postal težak. Iz dovolj strmih pobočij pričakujemo plazove mokrega snega.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali jutri, v četrtek 31.3.2022.