Plazovni bilten 52, ponedeljek 28.3.2022 ob 8:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 30.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Preko dneva bo 2. stopnja nevarnosti proženja snežniih plazov.
Snežne razmere
Sneg se je v zadnjih dneh čez dan mehčal in hitro topil. Ponoči je zaradi nižjih temperatur v visokogoju tudi pomrznil. Soncu izpostavljena pobočja v sredogorju so kopna, v visokogorju pa je še nekaj snega v grapah prisojnih strani. Več snega je na osojnih pobočjih, vendar se tudi tukaj sneg počasi topi. Zaradi visokoh temperatur in sonca so se pojavljali posamezni manjši plazovi mokrega snega.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem jasno in toplo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 10°C, pihal bo šibak JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli 5°C, pihal bo veter JZ smeri do 20 km/h. Jutri se bo že dopoldne delno pooblačilo, Meja sneženja bo čez dan še visoko. V sredo se bo meja sneženja nekoliko spustila. Zvečer pričakujemo padavine.
Tendenca snežnih razmer
Tako kot v pretelih dneh se bo danes snežna odeja čez dan mehčala in topila, ponoči pa v visokogorju površinsko pomrznila. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala čez dan, zvečer pa ponovno zmanjšala. Pričakujemo lahko manjše plazove mokrega nesprijetega snega iz soncu izpostavljenih pobočij, predvsem tam kjer je snežna odeja še strnjena. Na nekaterih prisojnih pobočjih visokogorja se sneg zadržuje še v ozkih grapah. Na osojnih pobočjih bo sneg čez dan tudi zmehčan ali južen. Jutri se bo plazovna nevarnost zmanjšala, saj se bo pooblačilo in temperature zraka bodo nižje.
Naslednjih lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 30.3.2022.