Plazovni bilten 51, petek 25.3.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 28.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Preko dneva bo 2. stopnja nevarnosti proženja snežniih plazov.
Snežne razmere
Snežna odeja se v zadnjih dneh zaradi sončnega obsevanja hitro topi. Že zgodaj dopoldne se omehča ali ojuži. Tudi v visokogorju se preko dneva zmehča in ojuži na osojnih straneh. Območij z suhim snegom skorajda ni več. Spontano so se iz dovolj strmih pobočij prožili manjši spontani plazovi mokrega snega. Temperature zraka vplivajo na snežno odejo po vsej svoji višini, zato je sneg zelo vlažen in težak.
Predviden razvoj vremena
Od danes pa do ponedeljka bo po večini jasno in sončno vreme. Temperatura zraka na 1500 metrih bo čez dan okoli 9°C, pihal bo šibak J veter. Na 2000 metrih bo okoli +3°C, pihal pa bo tudi šibak južni veter.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v naslednjih dneh preko dneva ojužila, ponoči pa v visokogorju površinsko pomrznila. Nastala bo skorja. Nevarnost proženja snežnih plazov bo preko dneva na soncu izpostavljenih legah in na dovolj strmih osojnih pobočjih, kjer je snežna odeja še strnjena 2. stopnje, preko noči, ko temperature nekoliko padejo pa 1. stopnje. Na nižjih nadmorskih višinah sredogorja je snega malo oziroma skoraj nič več. Nekatere prisojne lege so kopne tudi v visokogorju. Izogibajte se hoji pod prisojnimi pobočji, kjer je nad vami še sneg, saj se lahko spontano sprožijo plazovi mokrega snega. Spontano proženje ni izključeno tudi iz dovolj strmih pobočij na osojni strani.