Plazovni bilten 50, ponedeljek 21.3.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 25.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. 2. stopnja nevarnosti proženja snežniih plazov bo na prisojnih pobočjih preko dneva.
Snežne razmere
V zadnjih dveh dneh je bila snežna odeja na osojnih legah visokogorja pomrznjena. Na prisojnih legah se je sneg omehčal ali ojužil ob sončnem obsevanju pobočij. Ponoči je sneg na vseh pobočjih pomrznil. Sprožilo se je nekaj manjših snežnih plazov na prisojnih pobočjih včeraj v popoldanskem času.
Predviden razvoj vremena
Zaradi visokega zračnega tlaka bo vreme v naslednjem tednu lepo in brez padavin. Tudi zelo toplo bo. Od danes pa do srede bo v tržiškem visokogorju ponoči hladno, čez dan pa se bo zelo ogrelo. Od srede naprej pa bodo tudi v nočnem času pozitivne temperature zraka. Pihal bo šibak veter.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v naslednjih dneh na prisojnih pobočjih oziroma na soncu izpostavljenih legah hitro topila. Od danes pa do srede bo v nočnem času sneg pomrznil. Nevarnost proženaj snežnih plazov se bo zaradi sončnega obsevanja povečala na prisojnih pobočjih preko dneva. Od srede naprej bo nevarnost proženaj snežnih plazov tudi na osojnih straneh, saj bodo temperature dokaj visoke. Zaradi taljenja snega in ogrevanja skalnatih pobočij obstaja tudi nevarnost proženja kamna.
Na nižjih nadmorskih višinah sredogorja je snega malo.