Plazovni bilten 5 za dan 6.12.2021 ob 7:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v četrtek, 9.12.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1200 metri je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1200 metri je 2. stopnje po 5 stopenjski evropski lestvici. Nad 1700 metri je lokalno lahko 4. stopnje.
Snežne razmere
V visokogorju je včeraj čez dan snežilo. Na 1500 metrih je padlo do 30 cm snega, višje je snega več. Veter, ki je pihal pred sneženjem je prenašal "star" sneg in gradil zamete, klože in opasti. Nov sneg je dodatno obtežil labilno snežno odejo. Veliko novih klož je naredil veter, ki je prenašal sneg med sneženjem. Napihan in spihan sneg je na vseh straneh, ne glede na smer neba. Na delih z napihanim snegom lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožimo snežni plaz. Na južnih pobočjih so se sprožili spontani talni plazovi. V visokogorju, predvsem pod grebeni in v grapah je ogromno odloženega snega. Na teh delih je lokalno večja nevarnost proženja snežnih plazov.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah jasno in hladno. Na 1000 metri bo okoli -2°C, na 1500 pa okoli -5°C. Na 1500 metrih bo pihal veter iz severnih smeri do 30 km/h. Veter bo sneg prenašal in grail zamete in klože. V visokogorju, na okoli 2000 metrih bo veter nekoliko močnejši. Po grebenih bo gradil nove opasti. Jutri bo delno jasno, še bo hladno in veter se bo nekoliko omiril. V sredo v popoldanskem času pa pričakujemo poslabšanje in nove padavine.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se počasi seseda. Preobrazba snega je upačasnjena. Nov sneg se je zelo slabo sprijel s "staro" snežno podlago. Veter, ki bo pihal danes bo še gradil klože. Zaradi novih padavin in vetra so trenutne razmere v gorah zelo težke. Tudi jutri se nevarnost proženja snežnih plazov ne bo spremenila in bo ostala ZNATNA, v visokogorju na delih pa VELIKA. Od srede naprej pa se bo nevarnost proženja snežnih plazov zaradi novih padavin POVEČALA! Na južnih pobočjih bo prihajalo do spontananega plazanje talnih plazov, predvsem tam, kjer je podlaga travnata ali pokrita z odpadnim listjem, Tudi na severnih pobočjih lahko pričakujemo spontano plazenje, vendar na večjih nakloninah. Hoja pod temi pobočji je lahko nevarna.!! V tem tednu vam odsvetujemo obisk visokogorja.