Plazovni bilten 49, petek 18.3.2022 ob 7:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 21.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Nad 1700 metri je 2. stopnja nevarnosti proženja snežniih plazov na prisojnih pobočjih v popoldanskem času
Snežne razmere
Visoke temperature so vplivale na snežno odejo. Sneg se je po vsej svoji debelini ojužil. V sredo in včeraj so se prožili posamezni majhni do srednji plazovi mokrega nesprijetega snega in tudi talni plazovi na prisojnih legah visokogorja. Danes ponoči je samo povšrina snežne odeje pomrznila na vseh pobočjih in višinah.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem delno oblačno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +2°C, pihal bo šibak SV veter. Na 2000 metrih bo okoli -3°C, pihal pa bo veter V smeri do 30 km/h. Jutri bo nekoliko več oblačnosti. V popoldanskem času lahko naletava sneg. Nekoliko bo hladneje. Tudi v nedeljo čez dan bo delno oblačno in še nekoliko hladneje.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je danes čez noč zaradi bolj hladnega zraka površinsko pomrznila. Nižje temperature zraka bodo v naslednjih dneh bolj stabilizirale snežno odejo na osojnih in senčnih legah. Na prisojnih legah, predvsem v popoldanskem času, če bo posijalo sonce se bo snežna odeja zmehčala in postala bolj nestabilna. Na teh delih ne izključujemo spontane plazove mokrega nespirjetega snega in talne plazove. Jutri, v soboto popoldne ali zvečer lahko naletava sneg. Padavin ne bo veliko, zato ne bodo vplivale na staro snežno odejo. V nedeljo bo še nekoliko hladneje in snežna odeja se bo bolj stabilizirala. Na delih z nižjo nadmorsko višino je snega malo ali skoraj nič, zato tam ni nevarnosti proženja snežnih plazov. Grebeni v visokogorju so pomznjeni, zato je nevarnost zdrsa. Uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo do nedelje počasi zmanjševala.