Plazovni bilten 48, sreda 16.3.2022 ob 8:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 18.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Nad 1800 metri je 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov na vseh pobočjih.
Snežne razmere
Dokaj visoke temperature in JZ veter sta v zadnjih dveh dneh zmehčala in navlažila snežno odejo tudi v visokogorju. Snežna odeja se ogreva po vsej debelini. Ponoči je povšina snežne odeje na nadmorski višini okoli 1600 metrov pomrznila in nastala je tanka skorja. Snegu narašča tudi specifična gostota, kar je naredilo snežno odejo bolj nestabilno. Nekaj manjših plazov mokrega nesprijetega snega se je spontano sprožilo na prisojnih pobočjih.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem oblačno. V popoldanskem času lahko za kratek čas posije sonce. Temperatura zraka na 1500 metrov bo okoli +6°C, pihal bo šibak do zmeren veter S smeri. Na 2000 metrih bo okoli +2°C, pihal pa bo veter SZ smeri do 25 km/h. Jutri bo več sonca in nekoliko se bo ohladilo.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo danes nekoliko bolj nestabilna na pobočjih z dovolj veliko naklonino, saj pričakujemo, da se bodo v viskogororju zaradi ogrevanja snežne odeje in prodiranja vlage v snežno odejo lahko spontano prožili plazovi mokrega nesprijetega snega in talni plazovi na pobočjih poraščenih s travo. Pričakujemo majhne do srednje velike plazove. Na teh delih bodite previdni, predvsem pri prečkanju zasneženih pobočij in zadrževanje pod temi pobočji. Jutri bo hladneje in snežna odeja se bo nekoliko stabilizirala na osojnih pobočjih. Več bo tudi sonca zato bo nevarnost spontanega proženja predvsem na prisojnih pobočjih.
Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v petek, 18.3.2022 v dopoldanskem času.