Plazovni bilten 47, ponedeljek 14.3.2022 ob 8:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 16.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je kompaktna in po večini stabilna. Včeraj je sončno obsevanje vplivalo na sneg na prisojnh pobočjih, kjer se je povšina snežne odeje zmehčala ali ojužila, ponoči pa pomrznila. Na pobočjih z nižjo nadmorsko višino snega skorajda ni več.
Na osojnih pobočjih je sneg ostal suh. Sprožilo se je nekaj manjših spontanih plazov suhega nesprijetega snega ali osipov. Nekaj napihanega snega je še v ozkih grapah. Grebeni so spihani do kopne ali trde snežne podlage. Čez dan se je tudi po grebenih visokogorja povšinsko sneg nekoliko zmehčal, ponoči pa pomrznil.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem jasno. Temperatura zraka na 1500 metrov bo okoli +3°C, pihal bo šibak veter SZ do S smeri. Na 2000 metrih bo okoli +1°C, pihal pa bo veter S do SZ smeri do 25 km/h. Jutri bo več oblačnosti z nekaj megle v visokogorju v popoldanskem času. Postopoma bo do konca tedna topleje. Zapihal bo veter JZ do Z smeri, ki čez dan lahko prinese saharski pesek.
Tendenca snežnih razmer
Stara snežna odeja bo danes in jutri po večini stabilna. Sončno obsevanje bo vplivalo na sneg na prisojnih pobočjih. Sneg se bo zmehčal in ojužil, ponoči pa pomrznil. Jutri ni izključeno spontano proženje talnih plazov na dovolj strmih pobočjih poraščenih s travo. Jutri tekom dneva bo narasla zračna vlaga, ki bo vplivala na sneg na osojnih in severnih pobočjih visokogorja. Pričakujemo, da se bodo sprožili manjši plazovi suhega nesprijetrega snega iz dovolj strmih pobočij, predvsem tam kjer je napihan sneg. Grebeni so spihani do trde ali kopne podlage. Še vedno ostaja nevarnost zdrsa.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 16.3.2022.