Plazovni bilten 46, petek 11.3.2022 ob 10:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 14.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je po večini stabilna in dobro predelana. Na prisojnih pobočjih je v zadnjih dveh dneh sonce vplivalo na snežno povpršino. Čez dan se je sneg ojužil ali zmehčal, ponoči pa pomrznil. Na pomočjih z nižjo nadmorsko višino se je sneg tudi topil. Na osojnih pobočjih visokogorja je sneg še vedno suh in rahel. V nekaterih ozkih grapah je še vedno napihan sneg. Tukaj se stara snežna odeja ni bistveno spremenila in je še vedno stabilna in predelana. Nekatera osojna pobočja so spihana do trde ali poledenele podlage. Tudi grebeni sos spihani do kopne ali trde poledenele podlage.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem oblačno. Meja megle bo na višini okoli 1800 metrov. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -4°C, na 2000 metrih okoli -8°C. Pihal bo šibak severovzhodni veter. Jutri in v nedeljo bo jasno. Pihal bo šibak JZ veter in nekoliko se bo ogrelo.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi preko vikenda stabilna. V nedeljo se bo snežna odeja nekoliko zmehčala na prisojnih legah, ponoči pa pomrznila. Na osojnih legah bo ostala nespremenjena in bo suha in trda. Nekaj previdnosti je potrebno imeti v ozkih grapah visokogorja, kjer je še vedno napihan sneg. Grebeni bodo ostali spihani in poledeneli. Bodite previdni, da ne pride do zdrsa.