Plazovni bilten 45, ponedeljek 7.3.2022 ob 9:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 11.3.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja se v zadnjih dneh ni bistveno spremenila. Včeraj je v visokogorju naletaval sneg. Količine so bile majhne. Severni do severo vzhodni veter je v manjših količinah prenašal sneg in gradil manjše zamete. Nasplošno je snežna odeja stabilna in predelana. Nekaj napihanega snega je še pod ostenji in v ozkih grapah. Grebeni so spihani nekje do kopne podlage, nekje pa do trde ledene podlage. Tudi osojna pobočja so v veliki meri spihana.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem pretežno oblačno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -7°C, na 2000 metrih okoli -10°C. Pihal bo zmeren severovzhodni veter. Jutri bo manj oblačnosti in nekoliko topleje, vendar bo še hladno. Od srede naprej se bo nekoliko bolj ogrelo. V visokogorju bo pihal šibak do zmeren severovzhodni veter.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi v prihodnjih dneh ostala stabilna. Veter bo še v prihajajočih dneh v manjših količinah prenašal sneg. Grebeni bodo še dodatno spihani. Od srede naprej se bo snežna odeja na prisojnih pomočjih povpršinsko nekoliko omehčala ali ojužila, ponoči pa pomrznila. Na osojnih legah bo sneg ostal suh. Previdni bodite predvsem na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob dodatni večji obremenitvi snežne odeje sprožite kložasti plaz. Nekatera pobočja in grebeni so tudi poledeneli, zato tukaj obstaja nevarnost zdrsa. Uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere!