Plazovni bilten 44, petek 4.3.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 7.3.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je po večini dobro predelana in stabilna na vseh pobočjih. Nekaj napihanega snega je še vedno v ozkih grapah in pod severnimi ostenji visokogorja. Na prisojnih legah je v četrtek in včeraj sonce nekoliko bolj vplival na snežno površino. Sneg se je ojužil in topil, ponoči pa pomrznil. Na osojnih legah je ostal suh. Grebeni so spihani do trde ali poledenele podlage. Severni veter, ki je pihal v preteklem tednu je v manjših količinah prenašal ali odnašal sneg. Nastalo je nekaj zametov.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah jasno in hladno. Popoldne se bo nekoliko pooblačilo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -6°C, pihal bo SV veter do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -10°C, pihal bo veter SV smeri do 30 km/h. Jutri bo nekoliko več oblačnosti in še bolj hladno. Tudi v nedeljo bo oblačno, temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -10°C, pihal bo veter SV smeri do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -12°C, veter bo pihal iz SV do V smeri do 30 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi v prihodnjih dneh ostala stabilna, zato je nevarnost proženja snežnih plazov 1. stopnje. Ker bodo temperature nizke bo na osojnih legah visokogorja sneg ostal suh. Današnje sonce lahko nekoliko omehča površino snežne odeje na prisojnih legah. Od jutri naprej pa bo tudi tukaj (prisojna pobočja) snežna površina ostala pomrznjena. Nekaj napihanega snega je še vedno v ozkih grapah in pod ostenji, vendar so količine majhne. Grebeni in nekater pobočja so spihana do trde ali poledenele podlage. Na teh mestih je nevarnost zdrsa.
Nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo do ponedeljka ostala 1. stopnje.
Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v ponedeljek, 7.3.2022 v dopoldanskem času.