Plazovni bilten 43, ponedeljek 28.2.2022 ob 6:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 4.3.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič pod 1900 metri je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Nad 1900 metri je lokalno 2. stopnje.
Snežne razmere
Močan severni veter je v zadnjih dveh dneh prenašal sneg. Povečini so pobočja in grebeni spihana. Grebeni so spihani do trde snežne ali poledenele podlage. Napihan sneg se zadržuje le pod severnimi ostenji in v ozkih grapah visokogorja, kjer so ostala še manjša kložasta območja.
Na splošno je snežna odeja stabilna in dobro povezana.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiškem visokogorju jasno. Popoldne bo nekoliko več oblačnosti s kakšno snežno ploho. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -6°C, pihal bo severni veter do 30 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -10°C, pihal bo severnih do 50 km/h. Jutri bo še nekoliko hladneje. Veter se bo postopoma nekoliko umiril. Od srede naprej bo postopoma nekoliko topleje in manj vetrovno.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi v prihodnjih dneh stabilna. Danes in jutri bo v visokogorju severni veter še v manjših količinah prenašal sneg. Dodatnih večjih lavinskih problemov ne bo delal. Nad 1900 metri so še manjša območja z napihanim snegom. Na teh delih lahko z dodatno večjo obremenitvijo snežne odeje sprožite snežni plaz. Sneg bo danes in jutri ostal suh. V sredo se bo na prisojnih pobočjih nekoliko navlažil, ponoči pa pomrznil. Tukaj ni izključen kakšnem manjši spontani plaz mokrega nesprijetega snega, predvsem na travnatih pobočjih z naklonino >35°. Na osojnih legah bo zaradi nizkih temperatur in nizke zračne vlage ostal suh.
Stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov se bo še naprej zmanjševala.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 4.3.2022 zjutraj.