Plazovni bilten 42, petek 25.2.2022 ob 7:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 28.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metrov je 2. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje.
Snežne razmere
V ponedeljek je padlo nekaj novega snega. V visokogorju ga je bilo do 15 cm. Sneženje je spremljal zmeren do okrepljen severni veter, ki je sneg prenašal ter gradil zamete in klože. Lavinski problemi so nastali na južnih pobočjih, pod ostenji in v grapah. Določeni grebeni so poledeneli in spihani do trde podlage. V sredogorju je sprva deževalo. Na teh delih je nov sneg boljše povezan s staro snežno podlago. Tudi tukaj je pihal veter in gradil zamete ter klože, vendar so območja majhna. V torek je okrepljen do močan severni veter še prenašal sneg in gradil nove klože. Grebeni so še dodatno spihani in poledeneli. V sredo in četrtek se je sneg posedal in preobražal. Preobrazba je bila hitrejša na prisojnih legah saj se je sneg preko dneva ojužil, ponoči pa pomrznil. Nastala je skorja. Tudi na osojnih legah se je sneg preobražal. V visokogorju na osojnih legah so še manja območja z napihanim snegom.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem dopoldne še delno jasno, popoldne pa se bo pooblačilo in začelo bo snežiti. meja sneženja bo na okoli 900 metrih. V visokogorju lahko pade do 10 cm snega. Sneženje bo spremljal okreplen S do SV veter. Temperatura zrak na 1500 metrih bo okoli -4°C, na 2000 metrih pa okoli -6°C. Jutri bo delno jasno. Jutri in v nedeljo bo v visokogorju še pihal okrepljen do močan severni veter.
Tendenca snežnih razmer
Na splošno je stara snežna odeja dobro stabilizirana. V zadnjih dveh dneh je bil dnevni hod temeprature velik, kar je dobro za preobrazbo snežne odeje.
Sneg, ki bo padel danes popodlne ne bo kaj dosti vplival na veliko spremembo v plazovni nevarnosti. Močan severni veter, ki bo pihal med sneženjem in po sneženju bo sneg prenašal in gradil območja s kložami. Veliko novega snega bo tudi odpihnil, predvsem po grebenih in širših pobočjih. Na delih z napihanim snegom bo lokalno lahko večja nevarnost proženja snežnih plazov, ki bo zaradi nizkih temperatur ostala do ponedeljka. Sneg se bo nabiral tudi pod severnimi ostenji in v ozkih grapah. Na teh delih bodite pazljivi, saj lahko z dodatno manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz.