Plazovni bilten 41, ponedeljek 21.2.2022 ob 7:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 25.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metrov je 2. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje.
Snežne razmere
V soboto je v visokogorju padlo do 10 cm novega snega. V sredogorju so bile količine veliko manjše. Med sneženjem je veter prenašal sneg in gradil dodatna območja s plazovnimi problemi. Nižje, v sredogorju je sprva deževalo, nato pa snežilo. Sneg je bil bolj vlažen. V sredogorju se lavinske razmere niso poslabšale. V noči na soboto je na osojnih legah nekje do višine 1700 metrov ratala skorja, višje je sneg ostal suh, pod 1700 metrov pa vlažen ali ojužen. Včeraj je sončno obsevanje vplivalo na prisojna pobočja. Na teh delih se je sneg ojužil, sesedal in preobražal. Sprožili so se posamezni manjši do srednji plazovi mokrega nesprijetega asnega in talni plazovi. Stara snežna odeja je na mestih z manjšo naklonino dobro predelana.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem oblačno, dopoldne tudi megleno. Pričakujemo nekaj padavin, vendar bodo količine majhne (do 10 cm v sredogorju). Meja sneženja bo na višini okoli 1000 metrov. Temperatura zraka danes na 1500 metrih bo okoli 0°C, dopoldne bo pihal okrepljen JZ veter, popoldne pa zmeren severni veter. Na 2000 metrih bo okoli -4°C, od sredi dneva naprej bo pihal severni do severo vzhodni veter do 40 km/h. V noči na torek se bo razjasnilo. Jutri bo sončno. Pihal bo okreplen severni veter.
Tendenca snežnih razmer
Današnje padavine ne bodo kaj dosti spremenile lavinske razmere, saj bodo količine zelo majhne. V visokogroju na osojnih straneh so še vedno območja z napihanim snegom. Na teh delih bodite pazljivi, saj lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo snežne odeje sprožite snežni plaz. Nižje, pod 1500 metri je snežna odeja stabilna in plasti so dobro povezane. Pod 1300 metri se bo danes dopoldne sneg nekoliko površinsko navlažil, ponoči pa pomrznil. Jutri bo več sonca, zato se bo na soncem izpostavljenih pobočjih sneg ojužil, ponoči pa zmrznil.
Možni so še posamezni spontani manjši plazovi mokrega nesprijetega snega in talni plazovi.
Severni veter bo v bo v visokogorju še vedno v manjših količinah prenašal sneg in ga odlagal v zavetrne lege. Napihan sneg bo tudi pod ostenji in v ozkih grapah. Na teh delih lahko z manjšo obremenitvijo snežne odeje sprožite kložasti snežni plaz. Sneg bo zaradi nizke zračne vlage na osojnih legah ostal suh.
Tudi jutri, 22.2.2022 bo nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič 2. stopnje. Lokalno je lahko v visokogorju nevarnost proženja snežnih plazov zaradi novozapadlega snega in vetra, ki bo med sneženjem prenašal sneg VEČJA.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 25.2.2022.