Plazovni bilten 40, sobota 19.2.2022 ob 6:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 21.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metrov 3. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Pod 1500 metrov je 2. stopnje, pod 1200 metrov 1. stopnje.
Snežne razmere
Včerajšnje sonce in dokaj visoka zračna vlaga sta ojužćila in navlažila snežno odejo.
Na prisojnih legah oz. soncu izpostavljena območja so bila močno ojužena. Snežna odeja je bila zelo obtežena, zato so se pojavljali spontani manjši do srednji talni snežni plazovi. Sneg se je na teh delih hitreje preobražal, talil in sesedal.
Na osojnih legaj je bila zaradi visoke zračne vlage in višje temperature zraka snežna odeja vlažna do višine nekje 1800 metrov. Višje je sneg ostal suh. Na pobočjih in pod grebeni visokogorja je še vedno napihan sneg, ki je slabo sprijet s staro snežno podlago. Vrhnja plast nove snežne odeje se je spontano plazila iz dovolj strmih pobočij.
Sneg je ponoči pomrznil nad nadmorsko višino približno 1700 metrov, nižje bo ostal vlažen.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiškem visokogorju oblačno in megleno. Že dopoldne se bodo pojavljale padavine. Meja sneženja bo na začetku padavin nekje na 1400 metrih, popoldne pa se bo začela spuščati. Dopoldne bo pihal zmeren JZ veter, ki bo popoldne nekoliko oslabel. Temperatura zraka danes na 1500 metrih bo okoli 0°C, na 2000 metrih pa okoli -2°C. Danes čez dan lahko nad 1500 metri pade od 10 do 15 cm novega snega. Zvečer bodo padavine ponehale. Jutri bo oblačno.
Tendenca snežnih razmer
Današenj nov sneg bo dodatno obtežil staro snežno odejo. Pod nekje 1600 metri se bo nov sneg boljše sprijel s staro vlažno snežno podlago, saj bo na začetku padavin padal moker sneg ali dž. Višje v visokogorju bodo temperature nižje in bo padal suh sneg.
Nov sneg bo dodatno obtežiil staro sežno odejo oz. zgornjo plast, zato pričakujemo, da se bo iz dovolj strmih pobočij spontano plazilo. V visokogorju bo dopoldne JZ do Z veter prenašal sneg, popoldne pa severnik. Nastali bodo novi plazovni problemi (klože, zameti, opasti).

Danes in jutri vam odsvetujemo obisk visokogorja. Pričakujemo, da bo prihajalo do spontanih prožitev snežnih plazov. Zadrževanje in hojo pod pobočji s pogostimi plazovi je lahko nevarno. Izogibajte se tem pobočjem! Tudi jutri bo nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tžič nad 1500 metri 3. stopnje!
SERVISNA CESTA DO DOMA NA ZELENICI JE DO NADALJNJEGA ZAPRTA! Obomočje je označeno s tablo, zato vas prosimo, da upoštevate postavljene označbe.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 21.2.2022 v dopoldanskem času.