Plazovni bilten 4 za dan 3.12.2021 ob 7:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v ponedeljek, 6.12.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nad 1700 metri nadmorske višine je lokalno lahko 4. stopnje!
Snežne razmere
Preko včerajšnjega dne in današnje noči je nad 1500 metri zapadlo do 40 cm snega. Sneženje je spremljal severni veter do 30 km/h, ki je tekom sneženja tudi obračal smer, predvsem v dolini Zelenice. Napihan sneg je na vseh straneh. V visokogorju je veter še bolj vplival na snežno odejo, saj je že ob začetku sneženja padal suh sneg, ki ga je prenašal in gradil nove zamete, opasti in klože. Nižje, pod približno 1300 metri pa je začel padati ojužen sneg, ki je močno vplival na staro snežno odejo. Predvsem na travnatih pobočjih z dovolj veliko naklonino so se sprožili srednje do veliki talni plazovi. Ravno tako so se spontano prožili srednji do veliki plazovi na severnih pobočjih. Ogromno napihanega snega je v kotanjah in sedel.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah hladno. Na 1500 metrih bo čez dan okoli -8°C, pihal bo veter severnih smeri do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -10°C, pihal pa bo severni veter do 30 km/h. V popoldanskem času se bo delno zjasnilo. Jutri bo oblačno. Temperature bodo nekoliko višje, vendar bo še hladno. Jutri bo pihal veter iz zahodnih smeri, ki bo vplival na snežno odejo. V nedeljo pa lahko pričakujemo nove padavine.
Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizkih temperatur se je preobrazba snega upočasnila. Sneg je rahel in zelo suh. Trenutna temperatura snega na povšini je -8°C in pada. Plasti v snegu so zelo slabo povezane. Veter, ki bo pihal danes in jutri bo še pranašal sneg in gradil nove klože, zamete in opasti. Na delih z napihanim snegom lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo sprožimo kložasti snežni plaz. Na večjih nakloninah v sredogorju in visokogorju pa se lahko spontano prožijo manjši plazovi suhega nesprijetega snega. Nevarnost proženja snežnih plazov se danes in jutri ne bo spremenila zaradi nizkih temperatur in vetra.
Danes in jutri vam odsvetujemo obisk visokogorja.