Plazovni bilten 39, petek 18.2.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v soboto, 19.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metrov 3. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Pod 1500 metrov je 2. stopnje, pod 1200 metrov 1. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se je včeraj čez dan na prisojnih straneh zaradi sončnega obsevanja ojužila. Na teh delih se je tudi sesedala, preobražala in tudi spontano plazila. V noči na petek je nastala tanka skorja. Pod skorjo je sneg še vedno vlažen.
Tudi na osojnih straneh je do višine približno 1700 metrov postala nekoliko bolj vlažna. V visokogorju so še vedno območja z napihanim snegom. Mehka kloža se je naredila pod grebeni in v grapah. Na teh delih je sneg nestabilen. Preobrazba in sesedanje snega je tukaj nekoliko upočasnjeno.
V zadnjih dveh dneh se je na vseh straneh sprožilo več manjših spontanih snežnih plazov.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah sončno in toplo. TEmperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli 4°C, pihal bo zmeren JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli 1°C, pihal pa bo veter JZ do Z smeri do 50 km/h. Višina ničte izoterme bo danes čez dan na okoli 3000 metrih. Zvečer se bo pooblačilo. Meja sneženja se bo spuščala. Veter se bo nekoliko umiril. Jutri bo oblačno s padavinami.
Tendenca snežnih razmer
Danes bodo visoke temperature zraka močno vplivale na snežno odejo. Večji vpliv bo na prisojnih straneh. Snežna odeja se bo tukaj ojužila in obtežila. Pričakujemo spontane plazove iz prisojnih pobočij, predvsem na delih s travnato podlago in naklonino >35°. Na teh delih bo tudi sesedanje in preobražanje hitrejše.
Na osojnih straneh se bo sneg nekoliko navlažil. Snežna odeja se bo na teh delih nekoliko počasnejše preobražala kot na prisojnih straneh. V visokogorju so še vedno območja z napihanim snegom. Tukaj bo sneg po večini ostal suh. Na teh delih lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo sprožimo kložasti snežni plaz. Tudi spontano plazenje manjših plazov iz dovolj strmih pobočij ni izključeno!
V naslednjih dneh bodo razmere v visokogorju zahtevne. Za obisk teh delov morate imeti dodatne izkušnje. Izpostavljena so vsa južna pobočja v Občini Tržič, saj je tu velika verjetnost spontanega plazenja, zato se hoji in zadrževanje pod temi območji raje izogibajte.!
SERVISNA CESTA DO DOMA NA ZELENICI JE DO NADALJNJEGA ZARADI SPONTANEGA PLAZENJA ZAPRTA! Obomočje je označeno s tablo, zato vas prosimo, da upoštevate postavljene označbe.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali jutri, v soboto 19.2.2020 zjutraj.