Plazovni bilten 38, četrtek 17.2.2022 ob 8:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 18.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metrov 3. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Pod 1500 metrov je 2. stopnje, pod 1200 metrov 1. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se počasi seseda in preobraža. Včeraj je v visokogorju še pihal zmeren veter, ki je prenašal sneg in ga odlagal na SZ, S in SV pobočja in pod grebene. Na teh delih je lahko nastala kloža. Na osojnih pobočjih je sneg ostal suh in se še ni povsem sprijel s staro trdo snežno podlago. Nekoliko bolje se je snežna odeja preobražala na prisojnih pobočjih, vendar še vedno ni povsem stabilna. Danes ponoči so bile temperature zraka v visokogorju sorazmerno visoke, kar je vplivalo tudi na snežno odejo.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah pod 1400 m še megleno, višje pa bo večinoma sončno. Padavin ne pričakujemo. Temperatura zraka na 1500 metrih bodo nad 0°C, pihal bo veter Z smeri do 30 km/h. Na 2000 metrih bo okoli 6°C, pihal bo Z do SZ veter do 45 km/h. Vreme bo precej toplo za ta čas. Jutri bodo razmere podobne. Temperature se bodo nekoliko spustile, pihal bo JZ veter do 20 km/h, ki se bo popoldne spet nekoliko okrepil.
Tendenca snežnih razmer
V naslednjih dneh se bo snežna odeja še naprej preobražala. Zaradi višjih dnevnih temperatur se bo nevarnost proženja snežnih plazov, še posebej na prisojnih pobočjih, čez dan povečala. Hoji ali prečenju takšnih območij se zato izogibajte.
Poleg južnih pobočij so nevarna tudi območja z napihanim snegom in območja, kjer se nova snežna odeja še ni dobro povezala s staro snežno podlago.
Večjo spremembo snežnih razmer spet lahko pričakujemo v soboto, ko spet pričakujemo nekaj novega snega.
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metrov 3. stopnje, pod 1500 metrov je 2. stopnje, pod 1200 metrov 1. stopnje.

SERVISNA CESTA DO DOMA NA ZELENICI JE DO NADALJNJEGA ZARADI SPONTANEGA PLAZENJA ZAPRTA! Obomočje je označeno s tablo, zato vas prosimo, da upoštevate postavljene označbe.
Izpostavljena so vsa južna pobočja v Občini Tržič, saj je tu velika verjetnost spontanega plazenja, zato se teh območij izogibajte.!