Plazovni bilten 37, torek 15.2.2022 ob 13:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v četrtek, 17.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 3. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Pod 1200 metri je 2. stopnja.
Snežne razmere
Nad 1200 metri današenj nov sneg pada na trdo, nekje tudi poledenelo staro snežno povpršino. Nov sneg se bo zelo slabo sprijel s staro snežno podlago. Južni do jugozahodni veter prenaša sneg. Bolj izrazito se to dogaja v visokogorju, kjer ga odlaga na SV, S in SZ pobočja. Na teh delih bo nastala mehka kloža. Tukaj bo veter odlagal nov sneg na trdo ali poledenelo staro snežno odejo in bo nastala kritična plast. Tudi drugod bo veter delal zamete, opasti in klože.
Pod 1200 metri bo nov sneg padel na mokro ali ojuženo površino. Tukaj se bo sprijel nekoliko boljše.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah snežilo. Predvidoma lahko na 1500 metrih pade od 20 do 30 cm snega. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -2°C, pihal bo J do JZ veter do 10 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -4°C, pihal bo JZ veter do 40 km/h. Danes lahko na 2000 metrih pade do 35 cm novega snega. Meja sneženja bo danes popoldne na okoli 600 metrov.
Padavine bodo v noči na sredo ponehale. Prot jutru se bo delno zjasnilo. Jutri bo temperatura zraka na 1500 metrih okoli -1°C.
Tendenca snežnih razmer
Nov sneg se bo zelo slabo sprijel s staro snežno podlago. Tukaj bo nastala kritična plast. Veliko bo mehkih klož na SV, S in SZ pobočjih in pod grebeni. Na teh delih lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. J do JZ veter, ki bo pihal med sneženjem bo delal zamete, klože in opasti. Bolj izrazito bo to v visokogorju. Izogibajte se območjem z napihanim ali odloženim snegom. Pričakujemo, da se bodo iz dovolj strmih pobočij spontano prožili manjši do srednji snežni plazovi zaradi poledenele ali trde podlage.
Pod 1200 metri bo nevarnost proženja snežnih plazov 2. stopnje. Na teh delih se bo nov sneg boljše sprijel s staro snežno površino.
Izogibajte se tudi hoji pod prosojnim pobočjem, kjer je bila podlaga pred sneženjem gola in travnata!!!. Tudi na teh delih bo nevarnost proženja spontanih plazov.
V naslednjih dveh dneh vam odsvetujemo obisk visokogorja, saj bodo razmere nevarne in zahtevne. Tudi jutri, 16.2.2022 bo nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1200 metri 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici!