Plazovni bilten 36, ponedeljek 14.2.2022 ob 6:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v torek, 15.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Nov sneg, ki je padel teden nazaj se je predvsem na prisojnih legah dobro sprijel s staro snežno površino. Na osojnih legah je ta sneg ostal suh. V ozkih grapah in na delih so še območja z napihanim snegom, vendar je območij malo oziroma so majhna. Drugod je snežna povpršina stabilna in trda. Veter, ki je pihal preko vikenda ni veliko vplival na snežno odejo. Nekoliko večji vpliv je imela temperatura zraka, ki je bila v soboto in včeraj nizka. Ta vpliv je bil večji na osojnih legah.
Na prsojinih legah se je sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Tudi po grebenih se je preko dneva povpršina ojužila ozirom omehčala, ponoči pa pomrznila.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiškem visokogorju jasno. Pozno popoldne se bo postopoma pooblačilo. Današnja dnevna temperatura na 1500 metrih bo okoli -2°C, pihal bo zmeren JZ veter. Na 2000 metrih bo sredi dneva okoli -5°C, pihal bo veter iz Z do JZ smeri do 40 km/h. Danes zvečer in v noči na torek pričakujemo nekaj padavin. Meja sneženja bo na okoli 800 metrov.
Tendenca snežnih razmer
Današnje sončno obsevanje bo še vplivalo na nsežno površino na prisojnih pobočjih. Čez dan se bo omehčala ali ojužila. Popoldne bo pomrznila. Na osojnih legah ne bo velike spremembe v snežni odeji. Snežna odeja bo DANES ostala stabilna. Grebeni so poledeneli, bodite previdni, da ne pride do zdrsa.
Od danes zvečer do jutri popoldne pričakujemo nekaj padavin. Nov sneg se bo zelo slabo sprijel s staro poledenelo ali trdo snežno površino. Nastala bo kritična plast. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo jutri na vseh pobočjih in višinah POVEČALA.