Plazovni bilten 34, sreda 9.2.2022 ob 8:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petrek, 11.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Lokalno je nad 1800 metri 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.
Snežne razmere
Nov sneg, ki je padel v nedeljo ponoči je veter v zadnjih dveh dneh prenašal v zavetrne lege. Ta sneg se ni sprijel s staro snežno površino, ki je ledena ali trda. Klože so prisotne v ozkih grapah in lokalno na pobočjih. Nekaj manjših območij z napihanim snegom je tudi na južnih straneh grebenov. Drugod je veter razpihal nov sneg do kopne oziroma poledenele in trde podlage. Grebeni so še vedno poledeneli. Včeraj popoldne, ko se je veter umiril, se je na prisojnih legah snežna površina nekoliko zmehčala. Preko današnje noči se je naredila skorja oziroma je sneg pomrznil. Na osojnih legah je sneg ostal suh.
Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo v tržiških gorah jasno. Nekoliko več oblačnosti bo jutri v popoldanskem času. Današnja temperatura na 1500 metrih bo okoli +6°C, pihal pa bo šibak JZ vetr. Na 2000 metrih bo danes okoli +4°C, pihal pa bo veter Z smeri do 20 km/h. Jutri bo podobno vreme z nekoliko nižjimi temperaturami. V četrtek proti večeru se bo pooblačilo.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju se bo danes in jutri zaradi nekoliko višjih dnevnih temperatur zraka sneg zmehčal, predvsem na prisojnih legah. Ponoči bo porznil in nastala bo skorja. Nekoliko manjši vpliv temperature zraka bo na osojnih legah visokogorja, kjer bo še vedno sneg po večini ostal suh. Šibak veter snega ne bo prenašal.
V sredogorju so bo sneg na prisojnih legah ojužil, ponoči pa pomrznil. Tukaj bo večji vpliv sončnega obsevanja na snežno površino. Na delih sredogorja se bo nov sneg hitreje preobražal in sprijel s staro snežno površino.
V visokogorju, predvsem v ozkih grapah je napihan sneg. Na teh delih lahko z večjo dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz.
Grebeni so spihani in poledeneli. Bodite pazljivi, da ne pride do ZDRSA!!! Predvsem bodite previdni v zgodnjem dopoldanskem in popoldanskem času, ko bo površina pomrznena in bo pomrznila. Pazite tudi na cokle, saj se bo na prisojnih legah visokogorja in tudi sredogorja sneg prijemal derez!!!