Plazovni bilten 33, ponedeljek 7.2.2022 ob 8:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 9.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Lokalno je nad 1800 metri 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.
Snežne razmere
Stara snežna odeja je stabilna, trda in poledenela. Večjih sprememb v stari snežni odeji v zadnjih dneh ni bilo. Na prisojnih legah se je povšinsko nekoliko omehčala. V visokogorju na južnih straneh grebenov so se na območjih z napihanim snegom delale cokle. V današnji noči je na območju tržiškega visokogorja padlo do 6 cm snega. Sneženje je spremljal močanv zahodni veter, ki je sneg prenašal na SV, V in JV pobočja. Na teh delih so nastale manjša območja z napihanim snegom. Veliko novega suhega snega je veter razpihal.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah mrzlo in oblačno. Na 1500 metrih bo okoli -7°C, dopoldne bo pihal pa zelo močan severni veter do 80 km/h, popoldne se bo nekoliko umiril. Na 2000 metrih bo okoli -10°C, v dopoldnaskem času bo pihal pa zelo močan S do SZ veter, popoldne pa zmeren do močan S do SZ veter. Danes bodo nastajale še snežne plohe. Količina snega bo majhna. Jutri bo več sonca vendar hladno.
Tendenca snežnih razmer
Nov sneg, ki je zapadel v današnji noči je veter odlagal na SZ, Z in JZ pobočja. Na teh delih so nastala manjša območja z napihanim snegom. No sneg se ni sprijel s staro snežno povpršino! Tukaj lahko z dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. Močan veter je veliko snega razpihal. Nastajali so tudi manjši novi snežni zameti. Tudi jutri bodo razmere podobne. Še bodo nastajala nova območja z napihanim snegom.
Lokalno je nad 1800 metri je 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih palzov in pa na območjih z večjo naklonino (nad 35°).
Grebeni v tržiškem visokogorju so spihani do trde in poledenele podlage. Ponovno vas opozarjamo, da bodite skrajno previdni, da ne pride do ZDRSA! Tudi nekatere gozde poti sredogorja so poledenele in pokrite z listjem! Prisimo bodite previdni!!!