Plazovni bilten 32, petek 4.2.2022 ob 6:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 7.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Pod 1000 metri ni nevarnosti snežnih plazov.
Snežne razmere
Stara snežna odeja je posedena in stabilizirana. Zahodni veter, ki je pihal v preteklih dveh dneh je v manjših količinah prenašal sneg na vzhodna pobočja, se je odložil na trdo ali poledenelo podlago. Tukaj je nastala kritična plast, saj se ni sprijel s staro snežno podlago. Nekaj odloženega snega je tudi na južnih pobočjih pod grebeni, a količine so majhne. Prisojna pobočja sredogorja so že delno kopna.
Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo čez dan sončno. Današnje temperature na 1500 metrih bodo okoli +1°C, pihal bo šibak južni veter. Na 2000 metrih bo okoli 0°C, pihal pa bo zahodni veter do 20km/h. Jutri bodo temperature zraka nekoliko višje. V nedeljo bo več oblačnosti.
Tendenca snežnih razmer
Tudi v prihodnjih dveh dneh bo stara snežna odeja stabilna. Zaradi nekoliko višjih temperatur zraka in zračne vlage se bodo predvsem prisojne lege nekoliko površinsko omehčale, ponoči pa pomrznile. Napihan sneg se bo počasi začel sprijemati s staro snežno odejo. Na teh delih se bo nevarnost proženja snežnih plazov počasi zmanjševala. Še vedno je treba biti pazljiv na ta območja, saj z veliko dodatno obremenitvijo lahko sprožimo kložasti snežni plaz. Na prisojnih legah grebenov se bo sneg nekoliko staliv, ponoči pa bodo nastala dodatna poledenela območja. Na teh delih bodite previdni, da ne pride do ZDRSA, predvsem v dopoldanskem času.
Osojne lege visokogorja bodo ostale stabilne in trde.
Pod 1000 metri v Občini Tržič ni nevarnosti proženja snežnih plazov.