Plazovni bilten 31, sreda 2.2.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 4.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Pod 1000 metri ni nevarnosti snežnih plazov.
Snežne razmere
Snežna odeja je na splošno stabilna. V današnji noči je na 1500 metrih padlo 1 cm snega. SZ veter je nov sneg prenašal in gradil manjše klože. Na teh delih se ni sprijel s trdo ali poledenelo podlago. Nekaj snega je odloženega pod ostenji, vendar so količine majhne.
Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo v visokogorju nad Tržičem oblačno. Danes bo na 1500 metrih okoli -3°C, pihal bo SZ veter. Dopoldne bo veter šibak, popoldne pa se bo okrepil. Tekom dopoldneva lahko pade še nekaj snega, količine bodo majhne. Na 2000 metrih bo čez dan okoli -5°C, pihal bo okrepljen S do SZ veter, ki bo močnejši v popoldanskem času.
Tudi jutri bo oblačno. Temperature zraka bodo nekoliko višje. Veter se bo umiril.
Tendenca snežnih razmer
Sneg, ki je padel v današnji noči ne bo bistveno spremenil lavinske situacije. Lokalno so se naredile manjše klože. Nekaj več snega je pod ostenji in pod JZ grebeni. Na teh delih se nov sneg ni sprijel s staro snežno površino in z dodatno obremenitvijo lahko sprožite manjši kložasti snežni plaz.
Grebeni so spihani do trde in poledenele podlage. Bodite previdni, da ne pride do zdrsa. Nevarnost proženja snežnih plazov bo tudi jutri 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.