Plazovni bilten 30, ponedeljek 31.1.2022 ob 5:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 2.2.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici. Pod 1000 metri ni nevarnosti snežnih plazov.
Snežne razmere
Snežna odeja je v večini predelana in dobro stabilizirana. Veter, ki je pihal čez vikend v visokogorju je v majhnih količinah prenašal sneg. Včeraj se je nekoliko ogrelo. Sončno obsevanje je vplivalo na snežno odejo na prisojnih legah v sredogorju. Površinsko se je sneg nekoliko omehčal, ponoči pa je pomrznil. Na osojnih legah je sneg dobro pedelan in stabilen. Velikih sprememb v snežni odeji ni bilo.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah oblačno. V sredogorju bo dopoldan pihal zmeren JZ veter, popoldne pa bo obrnil smer in pihal iz severa. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -4°C. Tudi v visokogorju bo dopoldan pihal okrepljen JZ veter, ki bo popoldne obrnil smer in pihal iz severne smeri. Proti večeru se bo veter nekoliko okrepil. Temperatura zraka na 2000 m bo okoli -6°C. Jutri bo delno oblačno. Pihal bo močan veter iz severa. Temperature bodo nekoliko nižje kot danes. V noči na sredo lahko pričakujemo nekaj padavin. Količine bodo majhne.
Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se snežna odeja ne bo kaj dosti spremenila. Še bo ostala stabilna. V noči na sredo lahko zapade nekaj novega snega. Sneženje bo spremljal veter, ki bo sneg prenašal v klože. Nov sneg se ne bo sprijel s staro trdo ali poledenelo snežno povpršino. Tukaj bo nastala kritična plast.
Grebeni in določena južna pobočja so trda in poledenela. Bodite previdni, da ne pride do zdrsa. Tudi na osojnih pobočjih bo snežna povpršina ostala trda ali poledenela.