Plazovni bilten 3 za dan 2.12.2021 ob 7:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bo objavljen v petek, 3.12.2021
Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov pod 1600 metri na območju Občine Tržič je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nad 1600 metri nadmorske višine je 3. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih dveh dneh se je sneg le počasi začel sesedati in preobražati, predvsem včeraj in tekom današnje noči. Včeraj je nad 1700 metri pihal okrepljen J do JZ veter do 40 km/h, s sunki tudi do 70 km/h. Veter je sneg prenašal in gradil zamete, opasti in klože. V zavetrnih legah je ogromno mehkih klož. Na privetrnih legah je sneg spihan.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v sredogorju in visokogorju snežilo. Na 1500 metrih lahko zapade do 20 cm snega, temperatura zraka bo okoli -2°C, pihal pa bo veter severnih smeri do 15 km/h. Na 2000 metri bo okoli -5°C, pihal pa bo veter S do SZ smeri do 30 km/h. V noči na petek bo sneženje postopoma ponehalo.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se seseda in preobraža. Veter, ki je pihal v zadnjih dneh je delal zamete in klože. Na delih z napihanim snegom lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožimo kložasti snežni plaz. Današnji sneg bo dodatno obtežil staro snežno odejo, predvsem pod 1300 metri, ko bo ob začetku sneženja padal ojužen sneg. Nevarna bodo tudi J pomočja, predvsem travnata, kjer se lahko spontano prožijo manjši do srednji talni plazovi. Nad 1400 metri bo padal suh sneg. Na pobočjih z večjo naklonino, predvsem v visokogorju, se lahko pojavljajo spontani plazovi suhega snega.