Plazovni bilten 29, petek 28.1.2022 ob 5:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 31.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Stara snežna odeja je stabilna in dobro povezana. SZ veter, ki je pihlav preteklih dveh dneh je v zelo manjših količinah prenašal sneg in ga odlagal na JZ strani grebenov. Na nekaterih delih ozkih grap na osojnih straneh je še rahel sneh. Drugod se je snežna odeja preko dneva nekoliko omehčala zaradi sončnega obsevanja, ponoči pa pomrznila in nastala je skorja. Nasplošno je sneg trd ali poledenel. Grebeni so še dodatno spihani in nastala so še dodatna območja ledenih površin. Snežna odeja je na osojnih straneh splošno zelo dobro povezana, saj so temperature snega po globini med -1°C in -4°C že teden dni. Na prisojnih straneh je ledena ali trda plast starega snega debela približno 10 cm, ki je nastala zaradi sončnega obsevanja in je tudi sprijeta s sosednjo plastjo.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem čez dan delno jasno. Popoldne se bodo začela nabirati oblačnost. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -4°C, pihal pa bo okrepljen SZ veter. Na 2000 metrih bo okoli -8°C. SZ veter bo pihal s hitrostjo okoli do 55 km/h. Jutri bo več oblačnosti. Temperature zraka bodo za spoznanje višje kot danes, še bo pihal SZ veter. Tudi v nedeljo bo podobno vreme s še nekoliko višjimi temperaturami. Višina ničte izoterme bo na okoli 1700 mnv. Pihal bo SZ veter.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi čez vikend stabilna. Nekoliko se bo omehčala v nedeljo, vendar le površinsko. SZ veter, ki bo pihal v prihodnjih dneh bo v manjših količinah prenaš rahel sneg predvsem v visokogorju. Nekoliko večja verjetnost je, da sprožite snežni plaz samo na delih z napihanim snegom, vendar le z veliko dodatno obremenitvijo snežne odeje. Grebeni bodo ostali zelo poledeneli. Pazite, da ne pride do zdrsa!!!!
Pod 1000 metri nevarnosti snežnih plazov ni.